ÜFE oranları nasıl düşecek?

TÜİK verilerine göre Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi yıllık yüzde 157,69, aylık ise yüzde 7,83 arttı. Elektrik, gaz üretimi ve dağıtımındaki rekor artış da verilere yansıdı. Elektrik, gaz buhar ve iklimlendirmede yıllık artış yüzde 554,56’ya yükseldi.

Yurt içi üretici fiyatlarındaki artış Ekim ayında yüzde 157,69’a yükseldi. Üretici fiyatlarında en çok artan ürünler fiyatları ise akaryakıt, gaz ve enerji oldu.

Girdi maliyetlerini önemli ölçüde yansıyan Elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme %554,56 artarken ham petrol ve doğal gaz ise %252,78 arttı. Vatan Partisi Ekonomi Siyasetleri Bürosu Başkanı Hakan Topkurulu enerji fiyatlarındaki artışı değerlendirdi.

Topkurulu, Türkiye’deki en kritik enerji kaynağı olarak kömür madenlerini işaret etti ve ÜFE oranın düşmesi için termik santrallerin artırılması gerektiğini söyledi.

Türkiye Petrol Rafinerileri, 2021 yılının Eylül ayı kârını 1 Milyar olarak açıklarken, 2022 Yılı eylül ayı kârını 11,6 milyar olarak açıkladı.

Merkez Bankası yıl sonu enflasyon verilerini yüzde 65,2 olarak, TÜİK ise yüzde 70,60 olarak açıkladı. Topkurulu, “düşüşün fiyatlara yansımasının yolu ÜFE oranlarının düşmesinden geçiyor” dedi.

Türkiye Petrol Rafinerileri Merkez Bankası enflasyon hakan topkurulu girdi maliyetleri