Türk-İş: ''Yoksulluk sınırı 25 bin TL'yi aştı''

Türk-İş, kasım ayında 4 kişilik bir ailenin yoksulluk sınırını 25 bin 365 lira olarak hesapladı. Açlık sınırı da 7 bin 786 lira olduğu duyuruldu. Ankara'da yaşayan 4 kişilik ailenin asgari gıda harcama tutarı, bir önceki aya göre yüzde 4,87, son 12 ay göre yüzde 137 arttı.

Türk-İş Kasım ayı “Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması”nı açıkladı. Buna göre 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 7 bin 786 lira, yoksulluk sınırı 25 bin 365 lira olarak hesaplandı.

Türk-İş, çalışanların koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımasını belirlemek amacıyla bu araştırmayı her ay yapıyor.

Buna göre, kasım ayında 4 kişilik ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarını ifade eden “açlık sınırı” 7 bin 786 lira oldu. Gıda, giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık gibi yapılması zorunlu olan harcamaların toplam tutarına denk gelen “yoksulluk sınırı” ise 25 bin 365 lira olarak hesaplandı. Bekâr bir çalışanın “yaşama maliyeti” ise aylık 10 bin 171 lira olarak belirlendi.

Ankara'da yaşayan 4 kişilik ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı, bir önceki aya göre yüzde 4,87 artarken, son 12 ay itibarıyla artış oranı yüzde 137 oldu.

Kasım ayında süt, peynir, yoğurt, dana kıyma, kuşbaşı, kuzu eti kuru fasulye, yeşil mercimek, nohut, pirinç, bulgur, zeytinyağı, tereyağı ve margarinin fiyatı arttı. Bu ayın en fazla zamlanan ürünü yüzde 31 ile siyah zeytin oldu.

Semt pazarlarındaki ürünlerin fiyatı da arttı. Patates yüzde 25 zamlandı. Yeşil soğan, kıvırcık, domates, salatalık ve biberin fiyatı arttı.

Yoksulluk Sınırı açlık sınırı Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması