TÜİK açıkladı! En çok bu mesleklerde açık var: Eleman aranıyor
İsizlik Türkiye'nin hala en büyük sorunuyken, iş arayan vatandaşlar, geçim sıkıntısı çekiyor. Peki en çok hangi meslek kollarında açık var. TÜİK o kritik veriyi açıkladı.
Bazı sektörlerde işgücüne olan talep artarken, özellikle özel güvenlik, turizm ve otelcilik alanlarında on binlerce elemana ihtiyaç duyuluyor.
İŞKUR'un yayımladığı son verilere göre, en çok açık iş pozisyonlarının hangi mesleklerde olduğu belirlendi.
Son dönemde özel sektör, özel güvenlik görevlisi, turizm-otelcilik personeli, reyon görevlisi, konfeksiyon işçisi, garson ve satış elemanı gibi pozisyonlarda en çok işçi arıyor.
İŞKUR'un nisan istatistiklerine göre, özellikle özel sektörde faaliyet gösteren işverenlerin 230 bin çalışana ihtiyacı olduğu belirtiliyor. Ancak, bu pozisyonların sadece 100 bini şu an için dolmuş durumda.
Sabah gazetesinin haberine göre, Türkiye'de gençlerin emek yoğun işlere olan talebi azalmış durumda. Bu durum birçok sektörde işgücü sıkıntısını arttırıyor. Özellikle tekstil, makine, inşaat ve imalat gibi emek yoğun sektörlerde ara eleman ihtiyacı giderek artıyor.
İstatistiklere göre, imalat sektöründe ilk 4 ayda 341 binden fazla eleman açığı yaşandı. Ardından idari hizmet faaliyetleri sektörü geliyor. Bu alanda 128 bin 468 açık iş pozisyonu bulunuyor. Toptan ve perakende ticaret sektöründe ise 113 bin 509 eleman aranıyor.
Meslekler bazında bakıldığında ise nisan ayında en fazla açık iş pozisyonunun özel güvenlik görevlisi pozisyonunda olduğu görülüyor. Turizm ve otelcilik de en çok eleman aranan alanlar arasında yer alıyor.
Yaz sezonunun yaklaşmasıyla birlikte otel ve turizm tesislerinde eleman ihtiyacı artıyor.
İŞKUR verilerine göre, bu sektörde 22 bine yakın eleman aranıyor. Reyon görevlisi pozisyonunda 16 bin 790, konfeksiyon işçisi pozisyonunda 16 bin 210, garson pozisyonunda ise 20 bin açık iş bulunuyor.
İstatistiklere göre, nisan ayında işe yerleşenlerin 63 bin 105'i erkek, 37 bin 496'sı kadındı. İlk 4 ayda işe yerleştirilen kişi sayısı 435 bini geçerken, İŞKUR'a bildirilen eleman açığı sayısı 856 bin olarak kaydedildi. Yani, açık pozisyonların sadece yarısı dolmuş durumda.
TURYİD Yönetim Kurulu Üyesi Nur Develi şu değerlendirmelerde bulundu:
- Şu an yeme-içme sektöründe servis elemanı bulmakta sıkıntı çekiyoruz. Bu dönem, şehir restoranları için daha zor bir dönem... Sahil restoranları hareketlenince personel o bölgelere gidiyor. Bu konuda acilen meslek okulları üzerinden çözüm üretilmesi gerekiyor. Üniversiteler ve liselerde eğitimler artırılmalı. Garsonluğa yeni başlayanların bile maaşları 20 bin TL. Bugün tecrübeli bir garson ekstra kazançlarıyla birlikte 30 bin TL'nin üzerinde kazanıyor. Bu rakam niteliğine göre 50 bin TL'yi de geçebiliyor.