Staj ve çıraklık EYT’ye dahil edildi mi? EYT düzenlemesinde son günler
EYT kapsamında yapılan çalışmalarda son haftaya girildi. Yapılan açıklamalar neticesinde, EYT düzenlemesinin birkaç gün içerisinde meclise gelmesi bekleniyor. Bu kapsamda EYT’lilerin ilk maaşlarını da mart ayında alabilecekleri duyuruldu.
EYT ile yapılan düzenlemelerde artık sona gelindi. Yetkililerden yapılan açıklamalarda göre EYT düzenlemesinin ocak ayının son haftasında ya da en geç şubat ayının ilk haftasında meclise sunulması bekleniyor. EYT düzenlemesinden yaralanacak milyonlarca kişi ise, meclisten gelecek haberi bekliyor.
ÖZLEM ZENGİN AÇIKLADI
EYT düzenlemesi kapsamında en çok merak edilen sorular arasında, staj ve çıraklık dönemlerinin düzenlemeye dahil edilip edilmeyeceği durumu yer alıyor. Bu konu hakkında sorulan soruya yanıt veren Ak Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin açıklamasında şu ifadeleri kullandı; ‘’Şu anda yok gibi görünüyor. Sunumu aldığınızda ne kadar ağır bir sorumluluk olduğunu görüyorsunuz. Bu gerçekten çok önemli bir düzenleme, sadece bugün için değil Türkiye’nin 40-50 yılına etkisi olacak bir düzenleme yapıyoruz. Gönül ister ki mümkün olduğunda bu alanı genişletelim. 1999 yapıyorsunuz bir günde kaçırdım diyen var. 2000 ile ilgili EYT kampanyası başlatanlar var. O yüzden bu dengeyi çok iyi tutmamız lazım. Devlet dediğimiz şey biziz. Hepimiz ortak bütçesi bu, önce elzem olanları yapmamız lazım.’’
"EYT ON GÜN İÇİNDE MECLİSTE"
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik EYT ile ilgili açıklamalarda bulundu. Ömer Çelik; ‘’Bu ay sonu ya da şubat başı gibi düzenleme çıkmış olur. Maaşlarla ilgili mart diye söylenmişti. Çok bilemiyorum. Herkes aynı statüde mi, onun teknik kısmını bilemiyorum.’’ ifadelerine açıklamasında yer verdi.
"BİZİM BORÇLANMAMIZ ÇOK FARKLI"
EYT prim borçlarının, yeni düzenlenen borç yapılandırma kapsamına girip girmeyeceği sorularına Bakan Bilgin şu yanıtı verdi; ‘’Bizim borçlanmamız çok farklı, EYT kapsamındaki borçlanmalar bunun içinde değil. Onun borçlanması tamamen bizim geçerli olan kanunumuza göre yapılan bir şey. Mesela sen gelip ‘5 bin prim gününü dolduramıyorum veya 9 bin prim gününü dolduramıyorum, 1000 gün eksiğim var, yapılandırayım’ diyemezsin. Mevcut kanuna göre diyemiyorsun. Çalışacaksın 1000 gün daha, böyle bir borçlanma yok.’’