Öz İplik İş'ten "sıcak para" uyarısı! Sendika Genel Başkanı Rafi Ay açıklamalarda bulundu

Öz İplik İş Sendikası Genel Başkanı Rafi Ay, yurt dışından gelen sıcak para kullanımına dair eleştiriler yaptı. Rafi Ay, "Eğer o para üretime gelmiyorsa bu ülkenin kaynaklarını tüketerek sömürerek geri dönecektir" değerlendirmesi yaptı. Başkan Ay’ın gündeminde tekstil sektöründeki gerileme de vardı.

Haber Merkezi Haber Merkezi

Haber: Bilal Gürbüz - Kamera: Tansev Kara

Öz İplik İş Genel Başkanı Rafi Ay, 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı dolayısıyla Ankara’daki sendika genel merkezinde gazetecilerle buluştu. Rafi Ay, yurt dışından getirilen sıcak paraya dair bu eleştirileri yaptı. Ekonomik krizden çıkış için ülkenin öz kaynaklarına işaret etti.

- Bakın dışardan beklenen yatırım. Para gelsin, dolar gelsin. Eğer o para üretime gelmiyorsa, borsaya bankalara geliyorsa bu ülkenin kaynaklarını tüketerek sömürerek geri dönecektir.
- Dışardan para aramanıza, dolar aramanıza gerek yok. Bu ülkenin öz kaynağı var, bu ülkenin iyi üreten azimli üreten emekçileri var. Bu ülkenin 20 milyar dolar ihracat yapan para kazanan tekstil firmaları var.

TEKSTİLDE ÜRETİM VE İŞÇİ SORUNU

Öz İplik İş Genel Başkanı Rafi Ay, tekstil sektöründeki nitelikli işçi kaybına da dikkat çekti.

- Geçen seneden bu yana 90 bin kişi sektörden ayrıldı. Önümüzdeki aylarda yeni rakam açıklanacak. Bu sayının daha da artacağını düşünüyorum. Ayrılan kalifiyeli işçiler de düşük ücret verildiği için geri dönmüyor.

Sendika Genel Başkanı Rafi Ay, ülkede artan maliyetler nedeniyle çok sayıda Türk firmanın üretimi Türkiye’den çıkartarak yurt dışında kaydırmaya başladığını söyledi.

- Tekstilin ana sıkıntılarından birisi ülkemizin markalaşamaması fason üretim yapması. Bize fason üretim yapan markalar bu üretimlerini daha ucuz emeğin olduğu, enerjinin ucuz olduğu yerlerde üretim yapmaya başladılar. Bugün 130a yakın firmamız Mısır'da daha önce bizim ürettiğimiz markalara üretim yapıyorlar.

VERGİDE ADALET NASIL SAĞLANACAK?

Vergide adalet konusu da Başkan Ay’ın gündemindeydi. Rafi Ay, "Emeğin üzerindeki vergi yükünü kaldırın. Dolaylı vergiyi de doğrudan vergiyi de bu ülkenin emekçileri ödüyor. Yeter..." dedi.

Kaynak: Ulusal Kanal Haber Merkezi

öz iplik iş tekstil Sıcak para