Orta Vadeli Program'a tepkiler büyüyor! Uzmanlar tamamlayıcı emeklilik sistemine tepki gösterdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ilan ettiği Orta Vadeli Programda yer alan 'tamamlayıcı emeklilik sistemi' vurgusu tartışmalara neden oldu. Vatan Partisi Merkez İşçi Sendika Bürosu Başkanı Hüseyin Karanlık programda yer alan maddelerin kıdem tazminatını olumsuz etkileyebileceğini söyleyerek tepki gösterdi.

Yeni açıklanan Orta Vadeli Program'da çalışma hayatıyla ilgili maddeler tartışmaları da beraberinde getirdi. Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi Modeli ve esnek çalışma vurgusu tepkilere neden oldu.

Programda, Finansal İstikrar tedbirlerinin 21. maddesinde yer alan tamamlayıcı emeklilik sistemine göre, çalışanlar 1 yıllık çalışmanın sonunda bile kıdem tazminatına hak kazanacak. Ancak bu tazminatı 60 yaşına kadar kullanamayacak.

Kamu Maliyesi tedbirleri içindeki 27. madde de tartışmaları körükledi. Programa göre mali sürdürülebilirliğin, sosyal güvenlik sisteminde yapılacak değişiklerle sağlanması hedefleniyor.

Çalışma hayatı uzmanları, emekli maaşları bile tartışmalara neden olurken yeni uygulamaların emeklilik sisteminde olumsuz sonuçlar doğuracağını öngörüyor.

"KIDEM TAZMİNATI KIRMIZI ÇİZGİ"

Çalışma hayatını kapsayan maddelere bir tepki de Vatan Partisi'nden geldi. Partinin Merkez İşçi Sendika Bürosu Başkanı Hüseyin Karanlık kıdem tazminatını kırmızı çizgi olarak gördüklerine dikkat çekti.

- Kıdem tazminatı çalışanların kırmızı çizgisidir. Türk-İş de kıdem tazminatına yönelik bu tip adımları genel grev gerekçesi olarak ilan etmiştir. Vatan Partisi olarak kamuoyunda yer bulan sosyal güvenlik sistemi ve kıdem tazminatı hakkıyla ilgili yorumları hassasiyetle takip ediyoruz. Emekliliği yük olarak görenlerin, hele hele de kıdem tazminatını şu veya bu sistem adı altında zora sokacak, ortadan kaldıracak niyetlerin tam karşısındayız.

"ÇALIŞANLARIN HAKLARI KISITLANAMAZ"

Karanlık, çalışanların kıdem tazminatını endişe duymadan devlet güvencesi altında alabilmesi gerektiğini de vurguladı.

- Çalışan haklarına yönelik kısıtlayıcı ve engelleyici tasarılar kesinlikle hayata geçmeyecektir. Kimsenin buna ne gücü ne de itibarı yetmez. Böyle hedefler güdenler varsa hayal içindedir. Vatan Partisi olarak hükümeti ve ilgili kurumları daha işin başındayken uyarıyoruz. Sosyal güvenlik sistemi en ufak bir zafiyete uğratılmamalıdır. Kurultay kararıyla, çalışanların, kıdem tazminatını devlet güvencesi altında, haklı ya da haksız fesih aranmaksızın, istediği zaman alabilmesini ve kullanabilmesini savunuyoruz.
Orta Vadeli Program ekonomi kıdem tazminatı vatan partisi