O tarihte elektrik ve doğalgaza indirim geliyor
Elektrik ve doğalgaz indirimi son dönemde gündemde yer edinmeye devam ediyor. Konuyla ilgili olarak son açıklama yine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'den geldi. Bakan Dönmez, serbest piyasadan elektrik alan sanayi kuruluşlarının maliyetlerinde yüzde 15'e kadar düşüş olacağını belirtti.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'den doğalgaz ve elektrik indirim haberi geldi. Fiyatlardaki düşüşün devamı durumunda Mart ayını işaret ederek indirimi söz konusu olabileceğini vurgulayan Dönmez'in bu açıklaması sonrası "Doğalgaz ve elektriğe indirim gelecek mi, ne zaman, yüzde kaç indirim gelecek?" soruları vatandaşlarca yanıt aramaya başladı.
DOĞALGAZ VE ELEKTRİĞE İNDİRİM GELECEK Mİ?
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Geçtiğimiz hafta sanayi gazına yüzde 13-16 arasında indirim yapmıştık. 2022 Kasım ayından bu yana sanayinin kullandığı gazda yüzde 24-38 aralığında indirim gerçekleşmiş oldu.
Bu durumun önce üretim maliyetlerinde en nihayetinde de enflasyonda bir düşüşe yol açmasını bekliyoruz. Bir diğer indirim de elektrikten geldik. 2021 Aralık ayında 4800 lira olarak belirlemiştik mw başına önce 4200'e indi, geçtiğimiz hafta da yeni düzenleme ile 3600 liraya fiyat düştü. Serbest piyasadan elektrik alan sanayi ve büyük tüketicilerin maliyetlerinde yüzde 15'lere varan düşüşten yararlanmış olacak. Fiyatlardaki düşüş seyrederse Mart ayında da indirim söz konusu olabilir" dedi.
"İLK FAZ MART AYI SONUNDA DEVREYE GİRECEK"
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Enerjide Türkiye Yüzyılı Zirvesi"nde enerji gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bakan Dönmez'in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
"Karadeniz gazında ilk faz Mart ayı sonunda devreye girecek. Tam kapasitede gaz ihtiyacının 4'te 1'ini karşılayacak. Yeni keşiflerle bu oran daha da iyileşecek. Bu gaz müzakerelerinden Türkiye'nin elinin daha güçlü olması demektir. Karadeniz'de boru yerleştirme işlemlerini geçtiğimiz yıl tamamlamıştık. Denizin 2200 metre altında canlı yaşamın olmadığı alandan bahsediyoruz. İnsan indirmemiz mümkün değil. Oradaki iş ve işlemleri uzaktan kontrollü robotlarla yapıyoruz. Su altı robotundan kullandığımız yazılıma kadar ekipmanlarımız yerli teknoloji ürünü. Karadeniz'de açtığımız ilk kuyular bunlar değil. Daha önce uluslararası şirketlerle kiralama ile çalışıyorduk. Şimdi kendi imkanlarımızla faaliyet göstermeye başladık. Daha önceki faaliyetlerimizin takvimlendirilmesini şirketlerin uygunluk durumuna göre yapıyorduk, şimdi öyle değil. Karadeniz gazı şu anki yaklaşık rezerviyle 30 yıllık ihtiyacımızı karşılayacak büyüklükte hamdolsun, yeni keşiflerle inşallah bu süre daha da uzayacak, biz buna inanıyoruz."