O şehirde ev kiralarına %25 zam

Yüzde 25 sınırının kalkmasıyla Antalya'da kiralar yüzde 20 arttı. Emlakçılar da kiracılar da TÜFE üzerinden yapılan zamlara tepkili. Onlara göre, bu tırmanışı durdurmak için yöneticiler, kurumlar ve müteahhitler elini taşın altına koymalı. Kira artışlarına denetleme ve sınırlama getirilmeli.

Haber Merkezi Haber Merkezi
O şehirde ev kiralarına %25 zam

Ev kiraları her geçen gün artıyor. Asgari ücretle ve emekli maaşıyla geçinen vatandaşın sabrı taşıyor.

Yüzde 25 zam sınırının kalkması Antalya'da konut kiralarının yüzde 20 daha artmasına neden oldu. Emlakçılar zamların TÜFE üzerinden yapıldığına dikkat çekiyor.

Antalya Emlakçılar, Oto Galericileri ve İş Takipçileri Odası Başkanı İsmail Çağlar kira fiyatlandırma sistemine tepki gösterdi. Lojman sisteminin konut ihtiyacının bir bölümünü karşılayabileceğini ifade etti

-  Şu anda Antalyamızda malesef kiralık bulmak çok zor. Bildiğiniz üzere temmuzun 2’ sinden sonrayüzde 25 sınırlaması kalktı. Tüfeye gore kira artış oranları başladı. Tüfe’ de geçen ay 65’ di. 
- Devletimizde burada eskiye dönük lojmanlar yapması gerektiğini düşünüyorum. Lojmalar yapılınca binlerce Antalya’ mızda memurumuz var. Bu polistir, jandarmadır, doktordur, hakimdir, savcıdır gibi gibi lojman türüne geçilirse burada evlerin çoğalacağını ve kiraların bir nebze olsun düşeceğini düşünüyorum. 

 İsmail Çağlar, ev kiralanırken dikkat edilmesi gereken hususları sıraladı:

- Kiracıların kiraya tuttukları ya da satın aldıkları evleri mutlaka bir emlakçı esnafından alırken yetki belgesini sorsunlar. Yetki belgesi yok ise o insanlarla alışveriş etmesinler. Yetkisiz çalışanlar insanlara kapora gibi mağdur durumda oluyorlar. Para veriyorlar ama o kişiyi ertesi gün aradıkları zaman bulamıyorlar 

 Çağlar, fahiş kira fiyatlarını durdurmak için denetleme yapılması gerektiğini belirtti. İlgili kurum ve yetkilileri göreve davet etti:

- Mutlaka ve mutlaka denetleme gelmesini düşünüyorum ve neden derseniz asgari ücretin 19 ve 20 bin olduğu yerde malesef ev kiraları 15 binin altında Antalya’ da ev bulmak çok zor. Onun için bir sınırlama bir takip bir bölge bölge fiyat analizi yapılması gerektiğini düşünüyorum. Tüm kurumların, devletimizin, müteahhit arkadaşların elbirliği ile bu kira konusunda. Fiyatlara uygun ev yapmayı hızlandırması lazım. 
kira zam oranları