Murat Bal'dan vergi açıklaması! Yüksek kâra vergi yok

Az kazanan çok ödemeye, çok kazanan ise muaf olmaya devam edecek. AK Parti'nin Meclis'e sunduğu vergi paketinde yüksek kazanç elde eden şirketlere yönelik bir madde yer almadı. Dahası kurumlar vergisi kriterinden vazgeçildi.

Dilek  Doğan Dilek Doğan

Meclis'e sunulan 53 maddelik vergi paketinden yüksek karlara yönelik genel bir düzenleme çıkmadı. Hükümet çok kazananı yine muaf tuttu.

Maliye, kaynağını açıklayamadığı gelirin 'Özel Gider Bildirimi' maddesi adı altında vergi alacaktı. Böyle bir madde de paketin içine girmedi.

İhracatçılar, odalar ve borsalar ile iş insanlarının itiraz ettiği bir başka madde daha teklife girmedi. Cironun yüzde 2'si matrah kabul edilerek yüzde 10 olarak hesaplanmasını öngören kurumlar vergisi kriterinden vazgeçildi.

Gelir vergisi mükelleflerinin yılın belli zamanlarında elde ettikleri hasılat tespit edilecek, beyanlarıyla yüzde 20 uyumsuzluk hasılat varsa izaha davet edilecek.

Kayıt dışı çalışılmada kesilecek cezalar artırılacak. Vergi dairesi bilgisi dışında kesilecek vergi zıyai cezası 3 katı olarak kesilecek cezalarda 4 buçuk kat uygulanacak. Başkasının IBAN ve POS cihazı kullananlara ayrıca cezaları da yükseltilecek.

Fatura verilmemesi ve alınmaması, ödeme kaydedici cihaz fişi düzenlenmemesi hallerinde uygulanan 3 bin 400 lira ceza tutarı, birinci tespitte 10 bin lira olarak uygulanacak.

Kaynak: Ulusal Kanal Haber Merkezi

Mehmet Şimşek vergi