Milli ilaç için neler yapmalı?
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın her 100 ilaçtan 89'unun yerli olarak üretildiğini söylemesinin ardından gözler, milli ilaç politikasına çevrildi.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, her 100 ilaçtan 89'unun yerli üretim olduğuna ilişkin bir sosyal medya paylaşımı yaptı. Erdoğan’ın bu açıklamasının ardından dikkatler, Türkiye’nin milli ilaç politikasında toplandı. Ankara Eczacı Odası Başkanı Eczacı Taner Ercanlı, yerli üretimin kutu bazında doğru olduğunu ancak ithal ham maddeyle üretilen bu ilaçların milli ilaç olmadığını belirtti:
- Türkiye’deki fabrikalarda üretildiğini söyleyebiliriz. Sadece mevcut 100 ilacın 89’unu kutu bazında burada üretmek, ilacın yerlileştiği ve millileştiği anlamını taşımıyor. yüzde 50’ye yakını maalesef yurt dışından ithal gelen ürünler. Bunun yanı sıra ülkemizdeki ham maddede dışa bağımlılık yüzde 93 seviyesinde.
Ulusal Kanal’a konuşan Ercanlı, milli ilaç politikasının ulusal güvenliği ilgilendirdiğini vurguladı:
- Bizim nasıl savunma sanayimiz devletimizin stratejik bir unsuruysa ulusal güvenliği ilgilendiren bir husussa ilaç meselesİ de ulusal güvenliği ilgilendiren bir husus. yatırımların ve yönlendirmelerin mevcut siyasal iktidar tarafından yapılması gerekiyor.
Ankara Eczacı Odası Başkanı Ercanlı, kapatılan Hıffızsıhha Enstitüsü’nde yeni ilaç molekülleri geliştirildiğini de hatırlattı. Türkiye’deki ilaç fabrikaları ve eczacılık fakültelerinin yeni ilaç molekülleri keşfetmesi gerektiğini işaret etti:
- 45 civarında ilaç üretim yeteneğine sahip ülke var ilaç fabrikaları olarak. bizim bir kere yeni ilaç molekülleri üretecek projeleri ortaya çıkartmamız gerekiyor. bizim bu anlamda çok köklü eczacılık, tıp fakültelerimiz var. İlaç sanayimiz var.
Taner Ercanlı, milli ilaç politikasında AR-GE yatırımlarının önemine de dikkat çekti:
- Bunlar uzun süreli yatırımlar getirecek hususlar. AR-GE yatırımları konusunda ciddi destekler olması gerekiyor. Özellikle AR-GE yapan start-up firmalarında imkanların açılması gerekiyor. Ülkemizde yüzde 5’leri bile bulmayan AR-GE yatırımları söz konusu.
Ankara Eczacı Odası Başkanı Ercanlı, milli ilaç politikasına geçilmesinin ilaç yokluğunu da ortadan kaldıracağını belirtti:
- Bu yansımaların hepsi beraberinde ilaç yokluğunu bizim karşımıza çıkardı. Şu an maalesef eczanelerimizde birçok ilacı hastalarımıza temin etme konusunda sıkıntı yaşıyoruz. Bu ilaç yokluğunda ilaç probleminin de çözümünün Türkiye’nin yerli ve milli ilaç politikalarına geçmesi olduğunu düşünüyoruz.
Kaynak: Ulusal Kanal Haber Merkezi