Markette 20-30 lira olan kavun, tarlada 5 liradan satılıyor

Amik Ovasında yetişen ve Kırıkhan Kavunu olarak bilinen kavun üreticisine bir zamanlar para kazandırıyordu. Bu günlerde ise kavun üreticisi yerlerde sürünmektedir.

Mert Sagit Mert Sagit
Markette 20-30 lira olan kavun, tarlada 5 liradan satılıyor

Kavun üreticisi kavunları ekiyor, büyütüyor, topluyor, kasalara yerleştiriyor ve tüccara ise kilosu 5 liradan satmaktadır. Kavun üreticisi kavunun tarladan toplanması, kasalara yerleştirilmesinin kendilerine kilo başı 3.5 lira olduğunun altını çiziyor. Diğer masraflarla nerdeyse sattığı kavun baş, başa bile gelmemektedir.

Üretici şikayetçi, bazı televizyonların “çiftçi kazanıyor, çiftçinin durumu iyidir” haberlerine son derece kızıyorlar. “Gelsinler bu durumu tarlada, görsünler” diyerek yanıt veriyorlar.

Kavun üreticisine hiçbir destek verilmiyor, yat-kat sahiplerine bile destek varken, kavun üretimi yapanlara ise “üretimi bitirmenin bir yoludur” diyorlar.

Markette 20-30 lira olan kavun, tarlada 5 liradan satılıyor - Resim : 1

Üretici, işçilerle birlikte çalışıyor, sıcaklık ise 40 derecenin üzerinde yakıcı güneşin altında kavunların çürümesine razı olmamak için toparlanıyor, bazen satılmayan kavunları ise yanı başında yayılan hayvanlara yem olarak veriyorlar.

Ulusal Kanal ve Aydınlık Gazetesi Amik Ovasında kavun üretimi yapan, Kavun Üreticileri Birliği Başkanı Ali Bahur, üretici Ali Rıza Sağır, üretici Mehmet Çekinmez ile görüştü.

ALİ BAHUR (ÇİFTÇİ VE KIRIKHAN KAVUN ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİ BAŞKANI):

Kalite İyi, Rekolte İyi Ama Fiyatlar Çok Kötü.

Amik Ovasındaki yetiştirdiğimiz kavunların kalitesi son derece güzel, rekolte iyi ama bir haftadır kavun fiyatlarını 5 liradan satabiliyoruz.

En kötü bakkal, market gibi yerlerde kavunun kilosu 25-30 liradan satılmaktadır. Biz devlet başkanı ve Tarım Bakanlığından bu durumun neden böyledir, araştırılmasını istiyoruz. Millet kavun yemiyor, çünkü kavun satış pazarında pahalıdır. Bir tır kavun İstanbul’a kavun götürse tırın kirası 50 bin liradır. Bizden alanı da kurtarmıyor, biz kavun üreticileri de çok zor durumdayız. Kavunların çoğunu 5 liradan satıldığından bu yana toplamıyoruz. İşçinin kavun toplama maliyeti 3.5 liradır. Biz kavunu toplatıp, paketlemesi ile birlikte 4 liranın üzerindedir ve biz de bunu 5 liradan satmaktayız. Yani biz mağdur durumdayız.

Markette 20-30 lira olan kavun, tarlada 5 liradan satılıyor - Resim : 2

Böyle Giderse Tarlalara Ekmeyiz.

Böyle giderse biz ekim yapmayız, sürekli zarardayız. Devletin pamuk ve buğdaya desteği var ama kavuna hiçbir desteği yoktur. Buğday üretiminde zarar ettik. Tonunu 9 bin liradan satmak zorunda kaldık. Amik Ovası üreticisi perişan ya işi bırakacağız, ya da ücretli işçi olarak tarlaya gideceğiz, ücret 1500 lira bundan daha iyi para kazanırız. Yetkililer bir kere daha bize yönlerini dönsün istiyoruz.

ALİ RIZA SAĞIR (ÜRETİCİ-ÇİFTÇİ):

Sayın Cumhurbaşkanım Hadi Dediğiniz Gibi Ektik, Nasıl Satacağız!

Amik Ovasında kavun üreticisi dahil bütün üreticilerin durumu perişandır. Cumhurbaşkanı bize “tarımda bir karış yer kalmasın” söylemine uygun bir kavunlarımızı ektik. Beş liraya kavun satıyoruz, en yakın ilçemizde bile kavunun kilosu 20 liradan satılmaktadır. Kimse bunun önüne geçmeye çalışmadı, halende öyle gidiyor. Kavun üreticisi olarak büyük zarar etmekteyiz ve bundan sonra ekmeyi düşünmüyoruz. Biz 5 liradan satıyoruz, halk ise 20-30 liradan yemektedir. Bu alanda bir düzenleme olsa bizim kavunlarda satılır, halkta ucuza kavun yer diye düşünüyorum.

Kırıkhan kavunu tadı, aroması ile son derece güzeldir, bizde büyük emek vererek üretmekteyiz, masraflar çok aşırıdır, gübre fiyatları, mazot fiyatları, işçi fiyatları derken bizim de bundan kazancımız olmadığından, ekilmeyen bir dünya tarlalarımız var, seneye de hiçbirimiz ekmeyi düşünmüyoruz.

Markette 20-30 lira olan kavun, tarlada 5 liradan satılıyor - Resim : 3

Devlet Tarım Alanında Planlama Yapmalıdır.

İşçi bulmakta zorluk çekiyoruz, hatta sattığımız kavunların parasını işçiye veriyoruz, diyebilirim. Birçok kavun üreticisi tarlada bıraktı, ya hayvanlara yem, ya üzerine tarlayı süren arkadaşlarımız bulunuyor. Devlet bir planlama yapsa, kavun üretiminin ne kadar olmasını, mısır ve diğer ürünlerin ekimi konusunda planlama yapılsa bizde kazanırız. Buğdayda zarar ettik, mısırda zarar ettik, pamuk dersen onda da zarar ettik. Çocuklarımızın nafakasını çıkaramaz duruma düştük. Bizce pazarlama işinde de devlet yardımı gereklidir, bizim çözebileceğimiz mesele olmadığını düşünüyorum.

Türkiye-Suriye Barışı Bizim Komşularımıza Mal Satmamıza Yarar

Türkiye-Suriye krizi çözülse barış açısından da malımızın bu Ortadoğu pazarına gitmesinde önemli katkısı olacağını inanıyorum. Bu anlamda devlet başkanlarının buluşması ve artık bu düşmanlığın bitirilmesi çok iyi olur, ayrıca düşmanlığın kimseye faydası olmamıştır ve de olmaz.

Markette 20-30 lira olan kavun, tarlada 5 liradan satılıyor - Resim : 4

MEHMET ÇEKİNMEZ (ÜRETİCİ-ÇİFTÇİ):

Nakliyat Pahalı Kavunu Beleş Versek, İstanbul 30 Liradan Yer

Biz kavun, mısır, buğday gibi tarım ürünleri üretiyoruz. Son 3-5 yıldır ürettiğimiz hiçbir mahsulden para kazanamaz hale geldik. Hep bir umutla çalışıyoruz, bu sene olmadı, gelecek sene diyerek canla çalışmaya devam ediyoruz. Her yıl alta gidiyoruz. Çiftçi ekmiş, çiftçi tarladan, paketleme alanına getirene dek 4 lira ödemektedir, kavunu ise 5 liradan satıyor ve zarar ediyor. Bir tır kavun yanı 25 ton kavun için 50 bin lira para ödemektedir. Biz üreticiler tüccara kavunu beleşe versek, marketlerde yine 30-40 liraya satılmaktadır. Bunun yol maliyeti, hal girişi, vergiler derken tüccarda kazanamıyor, vatandaşımız bu mahsulü pahalı yemek zorunda kalıyor.

Çiftçi Kazanamıyor

Devlet küçük bir miktar üreticiye destek veriyor ama bunun yeterli olmadığını bilinmesini istiyoruz. Bu destekle bizim ekonomik krizimiz çözülmeyeceğini herkes bilmesi gerekir. Bazı televizyonlarda izliyoruz ve üzülüyoruz “Çiftçi kazanıyor, bilmem şu kadar traktör satılmış” haberlerini izliyoruz. Türkiye genelinde satılan traktör ile çiftçinin durumunu anlayamazsınız, gelin bire, bir çiftçi ile görüşün. Bazı özel televizyonlar çiftçiyi görmeden, tarlaya inmeden, üretimi görmeden nutuk atarak “çiftçi şöyle mutlu, çiftçi şöyle durumu iyidir” diye yorumlar yapmaktadır. Çiftçi kazanmıyor, çiftçi mutlu değil ama bizim umudumuz var, onu kayıp etmiyoruz. Çiftçi çok direngen, çok çaba harcıyor ve üretimi yapıyor. Bu umudun sonuna geliyoruz. Yatlara, katlara yapılan mazot desteği neden çiftçiden esirgenmektedir. Çiftçi perişan, çiftçi umutsuz sayın yetkililere haykırıyorum, bizim sesimizi lütfen ama duyun diyorum.

HÜSEYİN GÜLER

kavun üretici çiftçi