Maku’da ekonomik diplomasi masaya yatırıldı: Türkiye ile işbirliği vurgusu

İran’da Maku Serbest Ticaret ve Sanayi Bölgesi’nin ev sahipliğinde "Serbest Ticaret ve Sanayi Bölgelerinin Ekonomik Kalkınmasında Diplomasinin Rolü” başlıklı konferans düzenlendi.

Yağmur Biçen Yağmur Biçen
Maku’da ekonomik diplomasi masaya yatırıldı: Türkiye ile işbirliği vurgusu

Türkiye, Tacikistan, Kazakistan, Ermenistan, Rusya, Irak ve birçok ülkeden konukların katıldığı bu toplantıda ekonomik ilişkileri geliştirmenin yolları incelendi. Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nın yanı sıra Avrasya Ekonomik Birliği ve Çin’den de temsilciler de konferansta hazır bulundu.

Maku’da ekonomik diplomasi masaya yatırıldı: Türkiye ile işbirliği vurgusu - Resim : 1

Bu etkinliği düzenlemenin amacı, serbest bölgelerin kapasitelerinin güçlendirilmesinde ve uluslararası işbirliğinin genişletilmesinde ekonomik diplomasinin rolünün çeşitli yönlerini incelemeye zemin yaratmak oldu. 17 Aralık’taki etkinlikte İran’ın yanı sıra Türkiye ve Azerbaycan’a dair tanıtım videoları da konuklara izletildi. Farklı ülkelerden konferansa katılan temsilciler, ekonomik uzmanları ve yatırımcılar ticari fırsatların nasıl değerlendirilmesi gerektiğine dair görüşlerini sundu. Konferansta ayrıca 2025 yılında İkinci Dünya Serbest Bölgeler Zirvesine Maku’nun ev sahipliği yapma konusunda hazırlıkların başladığı da duyuruldu.

TÜRKİYE İLE İLİŞKİLERİ GELİŞTİRME HEDEFİ

Mako Serbest Bölge Teşkilatı CEO'su Hüseyin Gerusi, konferansta yaptığı konuşmada, bu bölgenin kalkınması için küresel bir yaklaşıma sahip olmanın önemini vurgulayarak, Mako Serbest Bölgesi'ndeki ana önceliğin koridorların geliştirilmesi ve komşu ülkelerin işbirliğiyle lojistik köy kurulması olduğunu belirtti. Gerusi ayrıca doğu-batı koridoru hakkında, "Çin'den başlayan ve Serahs üzerinden Tebriz ve Maku'ya ulaşan doğu-batı koridoru, Çin, Afganistan, Pakistan ve Hindistan gibi doğu ülkeleri için stratejik bir yol olabilir. Bu koridor ticaretin geliştirilmesine ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesine yardımcı olabilir." dedi. Ekonomik İşbirliği Teşkilatı ülkeleriyle ilişkilere özel parantez açtıklarına işaret eden Gerusi, daha fazla iş birliğiyle Maku Serbest Bölgesi'nin bölgede önemli bir ticaret ve lojistik merkezi haline gelmesini umduklarını bildirdi. CEO Grusi, Maku bölgesinin tarım konusunda da önemli bir üretim kapasitesi olduğuna da işaret etti.

Konferans sonrası Ulusal Kanal mikronuna da özel değerlendirmeler yapan Gerusi, “Şu anda Türkiye ile 14-15 milyar dolara ulaşan bir ticaret ilişkimiz var. Buna Maku’nun da katkısı var. Türkiye ile ticaretin yanı sıra Meclis ve yargı konularında da iyi ilişkilerimiz var. Önümüzdeki dönemde bu ilişkilerin gelişiminde biz de daha fazla çaba göstereceğiz” dedi.

MAKU’NUN STRATEJİK KONUMU

Maku Serbest Ticaret Bölgesi'nin kuzeyden Türkiye, doğudan ise Aras nehri üzerinden Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti ile sınır olması bölgeyi, Orta Asya ve Avrupa ülkelerinin transit geçişinde bir iletişim yolu olarak küresel ticaretin en önemli göstergesi haline getirdi. Bu bölgenin Azerbaycan Cumhuriyeti ile 140 km ve Türkiye ile 130 km ortak sınırı bulunmaktadır. Maku Serbest Ticaret Bölgesi, Türkiye ve Nahçıvan sınırının yanı sıra Ermenistan ve Kafkasya bölgesine de komşu olup, Kuzey-Güney kara koridorunun ve Asya ile Avrupa'nın bağlantı noktasıdır.

iran