Maaşlara vergi ayarı için 3 formül masada
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, bir süredir tartışma konusu olan maaşlardaki vergi dilimleri hakkında açıklama yaptı. Masadaki üç formül için tahminlerde bulunan uzmanlar kritik mesajlar verdi.
Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor! Maaşlara vergi ayarı için 3 formül masada! - Asgari ücretin 8 bin 506 lira olarak açıklanması ile Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), maaşlardan alınan vergilerin kaldırılması için imza kampanyası başlatmıştı. Bir süredir maaşlar üzerinden alınan vergi oranlarının fazla olmasının eleştirildiği konu hakkında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan açıklama geldi.
BAKAN BİLGİN'DEN AÇIKLAMA
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, maaşlarla ilgili merak edilenleri yanıtladı. Bakan Vedat Bilgin, çalışanların maaşlarındaki vergi dilimleriyle ilgili mesajlar verdi. Bir süredir gündemde olan vergi dilimleri için çalışma yapıldığını kaydeden Bakan Bilgin, ''Maliye Bakanımızla talepleri birlikte değerlendirdik. Vergi dilimleri için çalışma yapılıyor. Maliye Bakanımız bunu açıkladığı zaman çok önemli etkisi olacak. Kamu çalışanların ücretlerini çok rahatlatacak. 'Ocak ayında aldığımız maaşı neden Temmuz'da alamıyoruz' eleştirileri ortadan kalkacak.'' dedi. Bakan Bilgin'in açıklamasının ardından merak edilenleri yanıtlayan Ekonomist Muhammet Bayram, düzenlemeyle devreye girebilecek formülleri aktardı.
MAAŞLARDAKİ VERGİ DİLİMİNDE 3 FORMÜL
Ekonomist Bayram, Milliyet'e aktardığı görüşlerinde 3 formül üzerinde durdu. Ekonomist Bayram, ''Gelir vergisi tarifesindeki dilimler yeniden değerleme oranında artırılabilir. Eğer yeniden değerleme oranında artış yapılırsa ilk vergi dilimi 68 bin lira civarına çıkar. Yani bir kişi aylık 10 bin lira maaş alıyorsa. Şuan ki vergi dilimine göre üçüncü aydan sonra yüzde 20 üzerinden vergi ödüyor. Ama bizim yapmış olduğumuz hesaplamaya göre yeniden değerleme oranında artış yapılırsa yedinci aydan sonra yüzde 20'lik vergi dilimine tabi olup daha az vergi ödeyecek. Burada çalışanlara ortalama 4-5 ay daha fazla maaş almış olacak. Yani gelirleri yıl içerisinde düşmeyecek. Bu geçici çözüm. Yeniden değerleme arttıkça artırılması gerekiyor.'' dedi.
İkinci formül için görüşlerini paylaşan Bayram, ''Emekten daha az sermayeden daha fazla vergi alınması gerekiyor. Ücretlerde gelir vergisi tarifesi kaldırılarak sabit oranda vergi ödemeleri sağlanabilir. Örneğin sabit bir vergilendirme olabilir.'' ifadelerine yer verdi. Son olarak olabilecek üçüncü bir formül hakkında değerlendirmede bulunan Bayram, ''Diğer bir formül ise ücretlerin gelir vergileri için beyanname sağlanabilir. Şuanda 880 bin TL ve üzeri gelir elde edenler beyanname verebilir. Ama diğer ücretliler beyanname veremiyor. Eğer ücretliler beyanname verebiliyor olsaydı, gelirlerinden giderlerini düşecek daha az vergi ödeyeceklerdi. Ücretlilerimiz kendisi, eşi ve çocukları için yapmış olduğu eğitim ve sağlık harcamalarını gider yazamıyor. Bunun yolu açılırsa ücretlilerimiz daha az vergi ödeyecekler.'' diyerek gelir vergisinde yapılabilecek düzenlemeye dikkati çekti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan gelecek açıklama ile konuya ilişkin detaylar netlik kazanacak.