Kamuda tasarruf paketi komisyondan geçti

Kamuda tasarruf düzenlemesi içeren kanun teklifi komisyonda kabul edildi. Kamuda çift maaş alanlara sınırlama getirilecek.

Haber Merkezi Haber Merkezi
Kamuda tasarruf paketi komisyondan geçti

 Deprem bölgesindeki harcamalar tasarruftan muaf tutulacak. Kamuda tasarrufa uymayan memur ve amirlere disiplin hükümleri uygulanacak. Bazı düzenleme teklifleri ise komisyon üyeleri tarafından farklı yorumlandığı için tekrar gözden geçirilecek.

Kamuda tasarruf tebdirlerini içeren teklif TBMM Plan ve Bütçe komisyonu’nda kabul edildi. Tasarruf tebdirlerini izleme, denetim ve raporlamada Hazine ve Maliye Bakanlığı tam yetkili olacak. Tasarruf tebdirlerine uymayan personellere disiplin hükümleri uygulanacak.

Yeni düzenlemeye göre özel veya kamudaki üst düzey yönetim kurulu üyelerine, görevlerinden sadece biri için ücret ödenebilecek. Böylelikle kamuda çift maaş uygulaması kaldırılacak.

Huzur hakkı, görev tazminatı, ikramiye gibi yapılan aylık ödemeler devam edecek. Bu ödemelerde üst sınır uygulanacak. Üst sınır şuan 92 bin TL. Üzerinde bir ücret verilirse bu genel bütçe kasasına aktarılacak.

Üst sınır getirilmesine ilişkin komisyon üyelerinden farklı yorumlar geldi. Saadet Partili Selim Temurci "Bu kanun teklifiyle kamuda çift maaşı yasal hale getiriyoruz" dedi. MHP milletvekili Mustafa Kalaycı ise bu hükmü olumlu bulduklarını ifade etti.

Deprem bölgesindeki illerde nüfus kaybının hizmete yansımaması için de adım atılacak. Bu illerdeki harcamalarda depremden önceki nüfus hesaba alınacak ve tasarruf ikinci planda kalacak.

Kamu araçlarının satışında Özelleştirme Dairesi yetkiyi tamamen eline alacak. Elektrikli araç alımlarında da ÖTV indirimi uygulanacak.

Komisyonda daha önce kabul edilen sokak ve caddelerin aydınlatma giderlerinde belediye ve il özel idarelerinin payı %20’den, 30’a çıkartılacağı maddesi ise tekliften çıkarıldı.

BOTAŞ'ın doğal gaz ithalatından kaynaklı ödenmemiş her türlü borçları Hazineden görevlendirme bedeli alacaklarına karşılık mahsup edilecek. BOTAŞ ve Türkiye Petrolleri Anonim Şirketi tarafından yapılacak her türlü doğal gaz ve petrol alımı, Kamu İhale Kanunu'ndan istisna tutulacak.

Kamuda Tasarruf Paketi