İstanbul'a taşınmak isteyenler dikklat! Maliyet ne kadar olur?

İstanbul'da bir taşınmanın maliyeti hesaplandı. Ortalama fiyatlarla İstanbul'da 3+1 bir daireye taşınmanın maliyeti, depozito, peşin kira, emlakçı komisyonu, nakliye ve boya-badana gibi masraflarla birlikte 150 bin TL'yi bulabiliyor. İşte bu masrafların detayları...

Mert Sagit Mert Sagit
İstanbul'a taşınmak isteyenler dikklat! Maliyet ne kadar olur?

Son dönemde artan ev sahibi-kiracı anlaşmazlıkları ve kentsel dönüşüm projeleri nedeniyle birçok aile ev değiştirmek zorunda kalıyor. Ancak taşınmanın maliyeti, bütçeleri ciddi şekilde zorluyor. Hürriyet'in haberine göre, İstanbul'da 3+1 bir daireye taşınmanın maliyeti, ortalama fiyatlara göre hesaplandığında 150 bin TL'yi bulabiliyor. İşte taşınmanın kalem kalem masrafları...

YENİ KİRA

Emlak ilan platformu sahibinden.com ile Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) tarafından hazırlanan rapora göre, İstanbul'da ortalama metrekare kira bedeli 233,3 TL civarında. Bu veriye dayanarak, 3+1 bir ev için aylık ortalama kira bedelinin 25 bin TL olduğunu varsayabiliriz. İlk kira peşin ödendiği için bu da taşınmanın ilk maliyeti olarak 25 bin TL'yi buluyor.

DEPOZİTO

Yasalara göre, ev sahipleri kiracılardan en fazla 3 kira bedeli kadar depozito talep edebilir. Piyasada genellikle 1 veya 2 kira bedeli depozito isteniyor. 2 kira bedeli depozito istenmesi durumunda, kiracılar 50 bin TL'lik bir ödeme yapmak zorunda kalıyor.

EMLAKÇI KOMİSYONU

Emlakçılar, kiralama işlemi için bir kira bedeli + KDV tutarında komisyon alıyor. 25 bin TL kira bedeli üzerinden hesaplandığında, bu komisyon 30 bin TL'ye çıkıyor.

NAKLİYE

Evden eve nakliye hizmetleri sunan eTaşın’dan aldığımız güncel bilgilere göre, taşınmanın mesafesi ve evin büyüklüğüne bağlı olarak fiyatlar değişiklik gösteriyor. Ortalama olarak, 3+1 bir evin yakın ilçeler arasında taşınması 25 bin TL’ye mal oluyor. Mesafe arttıkça bu tutar 30 bin TL’ye kadar çıkabiliyor.

TADİLAT VE BOYA

Bu örnekte verilen kira bedeli ile yeni bir eve taşınmak zor olabilir. İkinci el bir eve taşınıldığında, boya-badana ve ufak tefek tadilatlar için 20-30 bin TL'yi gözden çıkarmak gerekiyor. Eğer banyo, mutfak, parke, kapı değişimi gibi kapsamlı tadilatlara ihtiyaç varsa, bu maliyetler çok daha yüksek olabilir.

DEPO KİRASI

Taşınma sürecinde daha küçük bir eve taşınanlar veya kentsel dönüşüm nedeniyle geçici olarak başka bir yere yerleşmek zorunda kalanlar, eşyalarını depolamak için depo kiralamak isteyebilir. PratikDepo Genel Müdürü Okan Artemiz'e göre, eşya yoğunluğuna bağlı olarak aylık depo kiraları ortalama 5-6 bin TL civarında seyrediyor. Artemiz, enflasyon ve eşya fiyatlarındaki artış nedeniyle kullanıcıların depolama koşulları ve güvenlik konusunda daha titiz hale geldiğini belirtiyor.

istanbul