IBAN üzerinden para gönderenler dikkat

IBAN ile para gönderen kiracılara kötü haber. Kiracı ve ev sahipleri arasında yeni bir kriz patlak verdi. Yargıtay’ın son kararına göre kira bedelini IBAN aracılığıyla ödeyen kiracıların tahliye edilebileceği belirtildi.

Mert Sagit Mert Sagit
IBAN üzerinden para gönderenler dikkat

Yargıtay, kira ödemelerinin IBAN üzerinden yapılmasının bazı kurallara bağlandığını açıkladı. Emsal teşkil eden bu karara göre, kiracılar kira bedelini öderken belirli kurallara uymak zorundalar. Aksi takdirde tahliye riskiyle karşılaşabilirler.

Karara göre, IBAN kullanarak kira bedelini ödeyen kiracılar, işlem masraflarının kendilerine ait olduğunu unutmamalı. Yargıtay’ın bu uyarısı, kira ödemelerinde dikkat edilmesi gereken önemli bir detayı ortaya koyuyor.

Halktv'de yer alan habere göre; Bir kiracı olan L.M., her ay düzenli olarak kira bedelini ev sahibinin banka hesabına yatırdı. Ancak yaklaşık dört ay sonra ev sahibi, kiracının kira bedelini eksik ödediğini iddia ederek icra takibi başlattı. Kiracı L.M., icra takibine itiraz etti fakat ev sahibi, itirazın durdurulmasını ve kira sözleşmesinin feshedilerek kiracının tahliye edilmesini talep etti.

İŞLEM ÜCRETİ KİRACININ SORUMLULUĞUNDA

Kiracı, her ay düzenli olarak kirasını ödediğini belirtirken, bankanın işlem ücreti olarak kestiği ücreti ve bu ücretin ev sahibinin sorumluluğunda olduğunu savundu. Ayrıca, kira sözleşmesinde kira bedelinin elden peşin ödeneceği belirtilmişken, banka üzerinden yapılan ödemelerin sorun yarattığını ve havale ücretinin kendi hatası olmadığını ifade etti.

Mahkeme, bankanın masraflarının kira bedelinden düşülemeyeceğine ve kira bedelinin tam olarak ödendiğine hükmederek tahliye talebini haksız buldu. Ancak ev sahibinin itirazı üzerine Yargıtay, mahkemenin kararını bozdu.

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, kira bedelinin eksiksiz bir şekilde ev sahibine ulaşmasının kiracının sorumluluğunda olduğunu ve işlem masraflarının kiracıya ait olduğunu belirtti. Sonuç olarak, havale ücreti nedeniyle kira bedelinin eksik ödenmiş sayılacağı ve kiracının bu nedenle tahliye edilebileceği ifade edildi.

Para banka kartı EFT