Hak-İş'den maden kazalarında Çin örneği: ''Yüzde 95’i önlenebilir''

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, Başkanlar Kurulu toplantısında konuştu. Amasra’daki madende yaşanan grizu patlamasıyla ilgili değerlendirme yapan Arslan, “Maden kazalarının yüzde 95’i önlenebilir” dedi.

Hak-İş Konfederasyonu, 47’nci kuruluş yıldönümünde Ankara’da Başkanlar Kurulu toplantısı düzenledi. Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan toplantıda Amasra’daki maden patlamasını değerlendirdi:

- Daha çok kömür diye insanların hayatlarını tehlikeye atmayalım. Kimseyi suçlamak için söylemiyorum ama maden kazalarının yüzde 95'i önlenebilir. Bunun farkında olarak nerede hata, eksiklik var tespit etmemiz gerekiyor.

 Kazaların yüzde 95’inin önlenebilir olduğunu kaydeden Arslan, Çin’de alınan önlemlere de dikkat çekti. Arslan, 1990'lı yıllarda iş kazalarıyla anılan Çin'in bütün maden ocaklarını kapatıp, yeni teknolojilerle ocaklar açtığını ve gereken tedbirleri aldığını anımsattı.

Mahmut Arslan, metan gazı konusundaki sorunun çözülebileceğini de kaydetti. Metan gazlarının toprak üstüne çıkarılarak mutfaklarda kullanıldığını, böylelikle patlama yaşanmadığını belirtti.

- Dünyada metan gazlarını bir kısım yöntemlerle toprak üstüne çıkarıp hatta onu da mutfaklarda kullanacak şekle getiriyorlar. Bu yolla grizu patlaması ortadan kaldırılıyor. Yüzde 5'in üzerinde olduğu zaman patlama oluyor, yüzde 1-2'lik oranlar yanıyor ama patlamıyor. Dünya bunu çözmüş.

Hak-İş Genel Başkanı, vergi konusuna da değindi. Hayat pahalılığı normalleşene kadar vergi oranlarının yüzde 10 ile sınırlandırılmasını istedi.