EYT'de prim şartı tartışması

Milyonlarca kişinin merakla beklediği emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili kanun teklifinin görüşmeleri Meclis'te başladı. Kanun teklifi Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nun gündemine geldi. Muhalefet yaş şartının kalktığını ancak bu kez çalışanların prime takıldığını söyledi.

Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili kanun teklifi Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmeye başladı.

Kanun teklifi ile 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olan çalışanlar yaşa bakılmaksızın emekli olabilecek. Taşerondan kadroya geçen işçilerin zamanı gelince zorunlu olarak emekli edilmesi de kaldırılacak. Emeklilik bu işçiler için isteğe bağlı olacak.

Prim gün sayısı ise tartışmalara yol açtı. Kademeli prim günü 5 binden başlayarak 5 bin 975 güne kadar çıkacak. BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı’na tabi olan kadınlar 7 bin 200, erkekler ise 9 bin prim gününü doldurarak olabilecekler.

Teklifin görüşmeleri komisyonda tartışma ile başladı. Muhalefet milletvekilleri,
Ellerinde dövizlerle salona geldi. Vekiller, düzenlemenin eksik olduğu gerekçesi ile teklifi protesto etti.

Milletvekilleri, yaş şartı kalksa da prim şartının kalkmadığını belirtti. Tartışmalarda, hem katsayı hem de prim gün sayısı konusunda mağduriyet oluştuğu savunuldu.

AK Parti milletvekilleri ile muhalefet arasında kısa süreli bir gerginlik ve sözlü sataşma yaşandı.

Komisyonda Hazine ve Maliye Bakanlığı, Çalışma Bakanlığı ve SGK yetkilileri de yer aldı. SGK yetkilileri komisyonda sunum yaptı. Düzenlemenin 2023 Mart döneminde uygulamaya konulması durumunda 2023 yılı emekli aylığı, bayram ikramiyesi ve 4/b prim kaybının SGK’ya maliyeti 144,7 milyar lira olacak. 49,7 milyar liralık kamu personeli bütçe etkisi ile birlikte Merkezi Yönetim Bütçesi toplam maliyeti ise 194,4 milyar lira olarak öngörülüyor.

Emeklilikte yaşa takılanlar