EYT teklifi Meclis'e sunuldu: Teklif nasıl yasalaşacak?

Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili kanun teklifi Meclis Başkanlığı'na sunuldu. 4 maddeden oluşan kanun teklifi 2 esas değişiklik getirecek. Buna göre, 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olan çalışanlarda yaş şartı kalkacak. Prim gün sayısı ise şu anda geçerli olan mevzuata belirlenecek.

Milyonların beklediği kanun teklifi Meclis'te.

AK Parti ve MHP'nin ortak hazırladığı emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili kanun teklifi Meclis Başkanlığı'na sunuldu. Teklife ilişkin açıklamayı AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu yaptı.

Teklifle birlikte yaş şartı olmadan prim günü ve çalışma süresini dolduranlar emekli olacak:

- Eylül 1999, bu tarih dahil olmak üzere yani 9 Eylül 1999’dan önceye sigortalılık süresini mevcut mevzuata göre götürebilen her bir çalışanımız yaş şartına bağlı olmaksızın emekli olabilecek.

Teklifle 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı çalışmaya başlayanlar yaş dışındaki koşulları yerine getirerek emekli olabilecekler. SSK’lılar kademeli prim gününe tabi olacaklar.

Kademeli prim günü 5 binden başlayarak 5 bin 975 güne kadar çıkacak. BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı’na tabi olan kadınlar 7 bin 200, erkekler ise 9 bin prim gününü doldurarak olabilecekler.

Emekliliği hak edip emekli olduktan sonra aynı iş yerinde 10 gün içerisinde tekrar işe başlayanlar için işverene destek verilecek:

- Yaklaşık 500 lira bir desteklemeyi Hazine’miz üstleniyor. Bu konuda yüzde 5 oranında bir destek primi söz konusu oluyor. Buna göre her çalışan için iş yerlerine 10 gün içerisinde tekrar işe başlama durumunda, işverenlere tüm çalışanlarla ilgili yaklaşık 500 TL destekleme yapılacak.

Teklif ile bir diğer önemli değişiklik de taşerondan kadroya geçen çalışanlarla ilgili. Düzenlemeyle bu çalışanların emekliliği isteğe bağlı olacak:

- Emekliliği hak eden bu taşerondan işçi kadrosuna geçen bütün arkadaşlarımız için ister emekli olabilme isterse kendi yerlerinde çalışabilme imkanlarını sağlıyoruz. Zorunlu emekliliğini bu kanun teklifi kapsamında kaldırıyoruz. 

Peki, EYT'nin Meclis'teki takvimi nasıl işleyecek ve ilk maaşlar ne zaman hesaplarda olacak?

- Şubat ayında yasalaşarak Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmekle beraber emeklilik başvuruları ister e-Devlet'ten veya bizzat SGK kurumlarına müracaatla veya çalışan memurlar kendi kurumlarına müracaatla bu taleplerini ortaya koyabilirler. bu hafta Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülür haftaya da Genel Kurul'da görüşülmesini öngörüyoruz. İnşallah Martta maaşların ödenmesini bekliyoruz.

Kaynak: Ulusal Kanal Haber Merkezi

Emeklilikte yaşa takılanlar Muhammet Emin Akbaşoğlu