EYT teklifi komisyonda kabul edildi

Emeklilikte yaşa takılanlar ile ilgili kanun teklifi Meclis Plan Bütçe Komisyonu’nda yaklaşık 12 saatlik görüşmenin sonunda kabul edildi. Teklif gelecek hafta Salı günü Genel Kurul’da görüşülecek. Komisyon görüşmelerinde merak edilen emekli aylıkları gündeme geldi.

Milyonların gözü kulağı EYT kanun teklifinde.

Emeklilikte yaşa takılanlar ile ilgili kanun teklifi Meclis Plan Bütçe Komisyonu’nda yaklaşık 12 saatlik görüşmenin sonunda kabul edildi. Teklif gelecek hafta Salı günü Genel Kurulun gündemine gelecek.

Teklifle, 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olanlarda yaş şartı kalkacak. Taşerondan kadroya geçen işçiler için zorunlu olan emeklilik artık isteğe bağlı bırakılacak.

Komisyon görüşmelerinde merak edilen emekli aylıkları gündeme geldi. Teklif sahiplerinden Ak Partili Uğur Aydemir, milletvekillerinin EYT’lilerin emekli aylıklarının ne kadar olacağına ilişkin sorularını yanıtladı.

Aydemir, ortalama emekli aylığının SSK’lılarda 7 bin 797 lira, BAĞ-KUR’lularda 5 bin 811 lirai, Emekli Sandığı iştirakçilerinde ise 12 bin 389 lira olacağını anlattı. Aydemir, ortalama aylığın da 8 bin 733 lira olacağını kaydetti.

SGK Başkanvekili Kürşad Arat borçlanma başvurularında 3 gün içinde 1 milyon 100 bin kişinin başvurusunun alındığına dikkat çekti. Arat, kanun şubat ayı içinde yasalaşırsa, emeklilik başvurusunda bulunanların mart ayı itibarıyla emekli aylığını hak etmiş olacağını belirtti.

Kürşad, ilk aylık ödeme işlemi daha sonraki bir tarihte yapılmış olsa bile çalışanların maaşlarını 1 Mart’tan geçerli olarak almaya başlayacaklarını söyledi.

Sosyal Güvenlik Kurumu yetkilileri de emeklilikle ilgili tüm başvuruların e-Devlet üzerinden yapılması konusunda altyapının hazır olduğunu ifade etti.

eyt Emeklilikte yaşa takılanlar tbmm tbmm plan bütçe