Ev sahipleri dikkat! Kira beyannamesi nasıl verilirken nelere dikkat edilmeli? İşte 10 soruda kira beyannamesi hakkında tüm merak edilenler
Kira beyannamesi, 1 Mart - 1 Nisan tarihleri arasında veriliyor. Milyonlarca gayrimenkul sahibini ilgilendiren konuyla ilgili 10 soruda nelere dikkat edilmesi gerektiğini sizler için derledik.
Yeni yöntemle kira beyannamesi vermek artık kiracılar da beyanname verebilecek. Böylece ev sahibinin kira beyannamesini doğru verip vermediği tespit edilebilecek. Peki bu yeni yöntemle birlikte ev sahipleri nelere dikkat emeli? İşte 10 soruda kira beyannamesi verilirken dikkat edilmesi gerekenler.
KİMLERİN BEYANNAME DOLDURMA ZORUNLULUĞU BULUNUYOR?
Kirada gayrimenkulü olan herkes beyannamesi doldurmak zorunda değil. Kira beyannamesi doldurmakla yükümlü olanlar, bir yıl içinde konutta yıllık 21 bin lira, iş yerinde ise yıllık 150 bin lira en az gelir elde edenler. Kira beyannamesi belirtilen gelirin üzerinde gelir elde eden mülk sahipleri için zorunlu tutuluyor.
KİRA GELİRİ ELDE EDEN MÜLK SAHİPLERİ NE ZAMAN BEYANNAME VEREBİLECEKLER?
Kira beyannameleri, 1 Mart-1 Nisan tarihleri arasında verilebilecek. Normalde 1 Mart- 31 Mart olan bu süre, bu yıl 31 Mart’ın hafta sonuna tekabül etmesi nedeniyle 1 Nisan’a uzatıldı.
KİRA BEYANNAMESİ NASIL DOLDURULACAK?
Kira beyannameleri Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesi üzerinden doldurulabilecek. “gib.gov.tr” internet sitesine giren gayrimenkul sahipleri, “hazır beyanname sistemi” üzerinden beyannamelerini iletebilecekler. Ayrıca Dijital Vergi Dairesi’nden hazır beyannamelere erişim mümkün olacak.
KONUT KİRA GELİRLERİNDE İSTİSNA BEDELİ NE KADAR OLDU?
2023 yılı için kira gelirlerinde istisna bedeli yıllık 21 bin lira olarak açıklanmıştı. Yıllık 21 bin lira ve altında kira geliri elde edenler gelir vergisinden muaf tutulacak. 2024 yılı içinse bu istisna 33 bin lira olarak açıklandı.
İSTİSNADAN KİMLER YARARLANAMAYACAK?
Kira gelirlerinde istisna bedelinden yararlanamayacak olanlar şu şekilde:
• Ticari, zirai veya mesleki kazancını beyan etmek zorunda olanlar
• Yıllık 21 bin liranın üzerinde konut kira geliri elde edenler
• Ayrı ayrı veya birlikte elde ettiği ücret,menkul sermaye, gayrimenkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratlarının gayri safi tutarları toplamı 2023 için belirlenen 550 bin lirayı aşanlar
• Kira gelirini süresinde beyan etmeyen veya eksik beyan edenler
GURBETÇİLERİN, TÜRKİYE'DE KİRAYA VERDİĞİ MÜLKLER İÇİN BEYANNAME VERMELERİ ZORUNLU MU?
Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları, Türkiye’de elde ettikleri kazanç ve iratları bakımından vergiye tabidir. Bu vatandaşlar, dar mükellef kapsamında vergilerini ödemektedir.
BİRDEN FAZLA KİŞİNİN MESKENE ORTAK OLMASI DURUMUNDA BEYANNAME NASIL VERİLECEK?
Birden fazla kişinin ortak olduğu meskenlerde, ortaklardan her biri kendi hissesine karşılık gelen kira gelirini beyan edecek.
BEYANNAME VERİLMEZ YA DA EKSİK BEYAN EDİLİRSE CEZAİ İŞLEM UYGULANACAK MI?
Beyannamenin verilmemesi durumunda veya süresinin geçirilmesi hâlinde özel usulsüzlük cezası kesilecek. Ayrıca verginin süresinde tahakkuk edilmemesi durumunda da verginin bir katı vergi ziyaı cezası kesilecek.
KİRA BEYANIYLA TAHAKKUK EDİLECEK GELİR VERGİSİ NASIL ÖDENECEK?
Dijital Vergi Dairesi'nden (dijital.gib.gov.tr) veya mobil uygulamadan 02.00-23.45 saatlerinde anlaşmalı bankaların banka kartı/kredi kartı, banka hesabından havale yoluyla, yabancı ülkede faaliyet gösteren bankalara ait kartlar ile vergi tahsiline yetkili bankalar ile vergi dairesi vezneleri aracılığıyla ve PTT şubelerinden ödenebiliyor.
ÖDEMELER TAKSİTLENDİRİLEBİLECEK Mİ?
Tahakkuk eden vergilerin birinci taksiti damga vergisiyle 1 Nisan'a, ikinci taksiti ise 31 Temmuz'a kadar ödenebilecek.