Emlakta yeni dönem başlıyor! Ticaret Bakanı Ömer Bolat duyurdu: İşte yeni dönemin ayrıntıları

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 15 Eylül tarihinde emlakta yeni bir düzenlemenin başlayacağını açıkladı. Emlakta ve ilan sitelerinde başlayacak yeni dönemin ayrıntıları merak ediliyor. Peki yeni dönem neleri içeriyor? İlan sitelerindeki yeni sistemin özellikleri ne? Detaylar haberimizde...

Yasin Kerim Aşan Yasin Kerim Aşan
Emlakta yeni dönem başlıyor! Ticaret Bakanı Ömer Bolat duyurdu: İşte yeni dönemin ayrıntıları

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Kayseri'de gazetecilerle bir araya geldi. Bakan Ömer Bolat, gazetecilere yaptığı açıklamada emlaktaki yeni dönem ile ilgili önemli ifadeler kullandı.

Bakan Ömer Bolat, emlakta 15 Eylül tarihinden itibaren yeni bir düzenlemenin başlayacağını belirtti. Emlakta, ilan sitelerinde doğrulanmış ilan dönemine geçileceğini belirten Ömer Bolat, yeni sistemin ayrıntılarını da açıkladı.

EMLAKTA 15 EYLÜL'DE YENİ DÖNEM BAŞLIYOR! İŞTE YENİ SİSTEMİN AYRINTILARI

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, yaptığı açıklamada şunları söyledi:

- İnşallah 15 Eylül'de yeni bir düzenleme başlayacak. Emlakta, ilan sitelerinde doğrulanmış ilan dönemine geçilecek. Böylece ilan sitelerinde gördüğünüz ilanların hiçbiri katakulli ya da tüketiciyi aldatmaya yönelik olmayacak. Konut satacak kişi, e-devlet üzerinde gayrimenkulünü seçerek emlakçıyı yetkilendirecek. Yetkilendirilmiş emlakçılar, bu satışlara aracılık edecek. Otomotivde de aynı sistemi getireceğiz. Önce emlak ile ilgili olanı yayınlayacağız. Kısa bir süre sonra, 1-2 hafta sonra da bunu otomotiv sektöründe uygulayacağız

Önümüzdeki süreçte dezenflasyon politikasının hızlı sonuç vermesiyle finansman oranları aşağı doğru çekilmeye başladığında konut arzının da artacağı dönemin geleceğini belirten Bakan Ömer Bolat, "Yani şu anda konut yapılıyor. İnşaat sektörü büyümeye katkı veriyor. Ama daha çok deprem bölgesinde yapılıyor. İkinci el piyasasında satışlar oluyor." ifadelerini kullandı.

Emlakta yeni dönem başlıyor! Ticaret Bakanı Ömer Bolat duyurdu: İşte yeni dönemin ayrıntıları - Resim : 1

"KİRALARIN DA DÜŞMESİNE SEBEBİYET VERECEK"

Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan da emlaktaki yeni düzenlemeye ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

- Getireceğimiz ürün ile sadece ilan sitelerindeki ilanların verilmesindeki aşamaları resmiyete bağlıyoruz. Vatandaş, e-devleti üzerinden girerek kendisine ait olan gayrimenkulü seçip orada açılacak pencereden yetkili ilan satıcısının, emlakçının kodunu girerek orada emlakçıyı yetkilendirecek. Kendisi de ilan sitesine girip satabilir. Ama emlakçıya verecek olanlar emlakçıyı yetkilendirecek. Böylece emlakçı almış olduğu yetkiyle bu ilanı siteye girebilecek. Biz bunu 15 Eylül'de başlatacağız. İlk etapta hibrit olacak. Onlar da 'doğrulanmış ilan' diye çıkacak. Ama yılbaşı itibarıyla tamamı doğrulanmış ilan olarak çıkmaya mecbur olacak. Böylece siz bir sabah kalktığınızda kendi evinizi ilan sitesinde satılırken görmeyeceksiniz. Yani şu anda hiç kimse ilan vermediği halde bazı kişiler emlak sitelerine girerek bu evleri satıyor. Ama sorduğunuzda 'yok' diyorlar, 'biz onu sattık' diyorlar. 'Size başka ilan, başka evi gösterelim' diye böyle fake ilanlar veriliyordu. Amacımız, manipülasyonu önleyerek daha doğru bir piyasa işleyişini getirmek. Bu sistem 15 Eylül'de gelecek.
- Arkasından aynı şekilde otomobille ilgili sistemi devreye sokacağız. Kişi, birinci derece akrabası, hanımı, annesi, babası ve çocuklarının da üzerine olan emlakla ilgili ilan koyabilir. O zaten kimlik doğrulama sisteminde şu anda uygulanıyor. Bu aşamayla yaptığımızda ilan sistemindeki manipülasyonun önüne geçmeye çalışacağız. Bu aslında bir yerde kiraların da düşmesine sebebiyet verecek. Çünkü (internet) sitelerde, kirada olmayan dairelere sanki kiradaymış gibi fiyatları şişirme ve spekülasyon yapılıyordu. Aynı aracı 10 kişi veya aynı evi 10 kişi, siteye girerek fiyatları yukarı çekerek sanki piyasada böyle bir fiyat artışı varmış gibi gösteriyordu. Bunun önüne geçmeye çalışıyoruz. Gerçek ilanlarla fiyatının doğrulanmasını sağlamaya çalışıyoruz.

Emlakta yeni dönem başlıyor! Ticaret Bakanı Ömer Bolat duyurdu: İşte yeni dönemin ayrıntıları - Resim : 2

15 EYLÜL'DEKİ YENİ DÜZENLEMENİN AYRINTILARI

İnternet ilanlarında yetki kimlik doğrulama zorunluluğu, 1 Kasım 2023 tarihinde yürürlüğe girmişti. Söz konusu zorunlulukla birlikte emlak piyasasıyla ilgili yeni düzenlemeler 15 Eylül'e kadar tamamlanacak.

İnternet üzerinden emlak ilanlarıyla ilgili düzenlemeye göre emlak ilanlarına logo eklenerek aynı taşınmaz için birden fazla fiyat görüntülenebilecek ve ilanlar karşılaştırılabilecek.

Milliyet'in haberine göre, 15 Eylül'de başlayacak yeni dönemde ilanların mal sahibi tarafından yetkilendirilmesi gerekecek. Mal sahibi, taşınmazın ilanını vermek için e-Devlet üzerinden yetki verecek. Emlak işletmeleri de bu yetkiyi alarak ilanları yayınlayabilecek. Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) adı verilen bu sistemle, doğrulanmış ilanlar logo ve ibare ile belirtilecek.

Milliyet'e düzenlemeyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, "Bu düzenleme, gayrimenkul sektöründe büyük bir devrim niteliğinde" dedi.

Emlakta yeni dönem başlıyor! Ticaret Bakanı Ömer Bolat duyurdu: İşte yeni dönemin ayrıntıları - Resim : 3

15 Eylül'de başlayacak yeni düzenleme ile mevcut durumda internet sitelerinde yer alan on binlerce sahte ilan da elenecek. Tapu kayıtlarında olmayan yerlerin ilanları verilemeyecek ve gerçek gayrimenkuller teyit edilebilecek.

Sektör temsilcileri, bir gayrimenkule ilişkin tek bir ilan girilmesi gerektiğini savunuyor. Bu sayede bilgi kirliliğinin önüne geçilmesi hedefleniyor. Çok sayıda benzer ilan yerine, doğrulanmış ve net bilgiler içeren ilanlar yayınlanacak.

Yeni düzenlemeyle birlikte, tapusu olmayan yerler için ilan portallarında ayrı bir kategori oluşturulacak. Emlak Konut ve TOKİ gibi kurumların henüz tapu teslim etmediği gayrimenkuller bu kategori altında yer alacak.

Yeni düzenlemelerle birlikte, ilan sayılarında önemli bir düşüş bekleniyor. Mustafa Hakan Özelmacıklı, "Gerçek olmayan çok sayıda ilan yayından kaldırılacak ve ilan sayılarının yarıdan fazla düşebileceğini tahmin ediyorum" dedi.

emlak ilan gayrimenkul