Dolar'da korkutan senarya: "55 lira 60 liralardan önce"

Dolar, geçtiğimiz haftayı rekor seviyede kapattı ve yükseliş trendini sürdürüyor. Yeni haftaya nasıl başladığı merakla takip edilen dolar kuruyla ilgili ekonomistlerden önemli değerlendirmeler geldi. İşte 19 Ağustos 2024 itibarıyla döviz kurları...

Mert Sagit Mert Sagit
Dolar'da korkutan senarya: "55 lira 60 liralardan önce"

Dolar kritik sınırın üstünde kalmaya devam ediyor. Kapalıçarşı'da Dolar 33,72 TL, Euro 37,18 TL, İngiliz Sterlini 43,60 TL, İsviçre Frangı ise 38,97 TL satış fiyatı ile yeni haftaya giriş yaptı. Ekonomist Devrim Akyıl dolarda devalüasyon olabileceğini belirtti.

 "Hem döviz yükselmedi, hem maliyetler arttı hem de ülke ekonomisi zora düştü. Biz ne yapıyoruz. Carry Trade adı altında Londra tefecisine veya içerideki yabancı tefeciye düzenli olarak döviz bazında dünyanın en yüksek faizini veriyoruz. Dünyada şu anda bizim kadar dolara yüksek faiz veren bir ülke yok." diyen ekonomist Devrim Akyıl katıldığı youtube programında doların gerçek değerini açıklayarak sözlerine devam etti;

- Japonya krizi ile büyük bir çıkış oldu. Bir daha Japonya krizi tarzında bir haber gelirse Merkez Bankası'nın ikinci bir şansı var ama üçüncü şansını kullanmayacak. Dövizin önünden çekilecektir. Yapması gereken devalüasyonu bir miktar yapacaktır. Mecburen önünü açacaktır. Doların gerçek değeri dış ticaret açığı vermeyeceği kurdur. Son 4 ayda kuru tutmak için harcadığımız enerji ile dolar maalesef 45 lirada dengeyi bulmayacak. Bu programa kısmı müdahale yapacaklarsa 40 liraya doğru atağı kabul etmek zorunda kalacaklar. Orada durdurmaya çalışacak. Ancak bana göre kurun 55 lira 60 liralardan önce insanları rahatlatması sistemi çevirmesi çok zor. Önümüzdeki bir iki ayda ufak bir devalüasyona izin verecekler. Siyasi ayak devreye girebilir. Dolar şu zamanda şu kadar olacak demek mümkün değil.

 GÜNCEL DÖVİZ KURLARI

İstanbul serbest piyasada dolar 33,6860 liradan, avro 37,1940 liradan güne başladı.

Serbest piyasada 33,6840 liradan alınan dolar, 33,6860 liradan satılıyor. 37,1920 liradan alınan avronun satış fiyatı ise 37,1940 lira olarak belirlendi.

Cuma günü doların satış fiyatı 33,7010 lira, avronun satış fiyatı ise 37,0610 lira olmuştu.

dolar kaç tl Döviz kurları