Çalışanların yüzde 35’i emeklilikte çift maaş alacak: Kimler yararlanacak?

Dönemlere göre ne kadar istihdam yaratıldığına yönelik işgücü istatistiklerini TÜİK açıklıyor ama dönemsel istihdam artışını gösteren bir başka veri de BES’teki otomatik katılım sistemidir ve bunu da birçok kişi bilmez.

Mert Sagit Mert Sagit
Çalışanların yüzde 35’i emeklilikte çift maaş alacak: Kimler yararlanacak?

Çalışanlar, maaşlarından belirli bir miktar (brüt asgari ücretin yüzde 3’ü) kesilerek, işverenleri tarafından BES’e dahil edilir. Sisteme giriş zorunlu olsa da, çalışan kendi isteği ile sistemden çıkabilir. Hürriyet'ten Noyan Doğan'ın haberine göre aylık, yıllık kaç kişinin işe girdiği otomatik BES verilerinden takip edilebilir.

 TOPLAM ÇALIŞANLARIN YÜZDE 35'İ İKİNCİ EMEKLİLİĞE HAK KAZANIYOR

Sistem 2017 yılında başladı, 7 yıldır da uygulanıyor. Bugün itibariyle sistemde 7.5 milyon çalışan bulunuyor. Toplam çalışanların yüzde 35’i BES sayesinde hem sosyal güvenlik sistemini tamamlayıp, ikinci emekliliğe hak kazanıyor hem de tasarruf ediyor. Bunların 1 milyona yakın kamu çalışanı, 6.5 milyonu da özel sektör çalışanı. Yani kamu çalışanlarının yüzde 27’si, özel sektör çalışanlarının da yüzde 37’si bireysel emeklilik sisteminde. Bu 7.5 milyon çalışanın maaşından kesilen tutara da devlet yüzde 30 katkı yapıyor.

TAMAMLAYICI EMEKLİLİK İSTEMİ İLE OTOMATİK KATILIM FARKI NE?

Peki, tamamlayıcı emeklilik sistemi ile otomatik katılımın farkı ne? İki farkı var. Birincisi bugünkü uygulamada çalışanın maaşından kesiliyor, devlet katkı yapıyor; tamamlayıcı emeklilikte buna ek olarak işveren de katkı yapacak. İkincisi ise, çalışan bugünkü gibi istediği gibi sistemden çıkamayacak.