Benzin ve motorine en az 5 TL zam için tarih verildi
Türkiye’de benzin fiyatları şu anda (10 Ocak 2023) 19,48 TL, motorinin litresi ise 22,11 TL ama bu fiyatlara en az 5 TL zam için tarih verildi. Dahası, öngörülen petrol fiyatlarının artışına bağlı olarak motorinin 30 TL’yi, geçebileceği vurgulandı.
Türkiye’de benzin fiyatları şu anda (10 Ocak 2023) 19,48 TL, motorinin litresi ise 22,11 TL ama bu fiyatlara en az 5 TL zam için tarih verildi. Dahası, öngörülen petrol fiyatlarının artışına bağlı olarak motorinin 30 TL’yi, geçebileceği vurgulandı.
Geçtiğimiz hafta 75 dolara kadar düşen Brent Petrol’ün varili bugün 79,45 Dolara kadar çıktı. Goldman Sachs'a göre , küresel petrol talebindeki sağlam büyüme, petrol fiyatlarını bu yıl 100 doların üzerine çıkaracak ve Brent ham petrolü dördüncü çeyrekte varil başına 105 dolardan işlem görecek. Bu, Türkiye’de akaryakıt fiyatlarına büyük bir zam geleceği anlamına geliyor.
İstanbul’da 10 Ocak 2023 tarihi itibari ile benzinin litresi 19,48 TL, motorinin litresi ise 22,11 TL iken, petrol fiyatlarının 105 dolara çıkması ile beraber akaryakıta 5 TL zam geleceği belirtiliyor. Zira Türkiye’de ki akaryakıt fiyatları dünya ham petrol fiyatlarına ve döviz kurlarına bağlı olarak değişiyor. Dolayısı ile bu gelecek olan zamlar ile birlikte İstanbul'da benzinin litresi 24-26 TL bandına, motorinin ise 27-30 TL bandına kadar gelebileceği öngörülüyor.
ABD yatırım bankası The National tarafından taşınan bir notta, dünya petrol talebinin 2023'te günde 2,7 milyon varil (bpd) artacağını ve piyasanın yılın ikinci yarısında açığa döneceğini söyledi.
Analistler, Çin'in yeniden açılması ve dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısındaki özel rafinerilere az önce tahsis edilen devasa ham petrol ithalat kotalarının , Çin'in talebinin Covid çıkış dalgası azaldığında bir toparlanma beklentisine işaret ettiğini söylüyor.
Petrol fiyatları, neredeyse üç yıl sonra bu hafta sonu Çin sınırlarının yeniden açılmasının ardından Pazartesi günü %4 arttı . Piyasa katılımcıları, en azından bir günlüğüne, gelişmiş ekonomilerde resesyonların yakın olduğuna dair korkular yerine, daha parlak petrol talebi beklentilerine odaklandı.
Goldman Sachs, bu yıl güçlü talep büyümesi beklentilerinin OPEC+ grubunun 2023'ün ikinci yarısında Ekim ayında açıklanan üretim kesintisini gevşetmesine izin vermesi gerektiğini söyledi.
Ancak banka, talebin tahmin edilenden daha yumuşak olması durumunda, OPEC+'ın "önemli fiyatlandırma gücü göz önüne alındığında, Ekim kesintilerine bağlı kalabileceğini veya üretimi daha da azaltabileceğini" söyledi.
Goldman Sachs, "Genel olarak, bu 'Opec put', yukarı yönlü petrol fiyatı tahminimize yönelik aşağı yönlü riskleri sınırlıyor" dedi.
Geçen ay banka, Çin'in talebinin 2022 ile 2023 arasında günde ortalama 1 milyon varil artabileceği için Çin'in yeniden açılmasının petrol fiyatlarını varil başına 15 dolar artırabileceğini söyledi.
Aralık ortasında Goldman, arz kıtlığının ve yeni arza yapılan yetersiz yatırımın, 2023'te emtialar için bereketli bir yılla sonuçlanacağını söyledi.
Bankanın stratejistleri, emtiaların 2023'te en iyi performans gösteren varlık sınıfı olacağını söyledi. 2023'ün ilk çeyreği, ekonomilerde beklenen yavaşlama nedeniyle yılın geri kalanından daha yetersiz olabilir, ancak petrol, gaz ve ana metallerdeki düşük yatırım seviyeleri, Goldman'ın emtialarda yeni bir süper döngü olarak adlandırdığı şeyin temelini oluşturmaya devam edecek. .