Altın yorumcusu İslam Memiş 'Yeni hamle geliyor' diyerek uyardı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2024 yılı Ağustos ayı için politika faiz oranını bugün açıklayacak. Mart ayından bu yana yüzde 50 olarak sabit tutulan faiz oranının bu ay değişip değişmeyeceği, yatırımcılar ve ekonomistler tarafından merakla bekleniyor.

Mert Sagit Mert Sagit
Altın yorumcusu İslam Memiş 'Yeni hamle geliyor' diyerek uyardı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2024 yılı Ağustos ayı için politika faiz oranını bugün açıklayacak. Mart ayından bu yana yüzde 50 olarak sabit tutulan faiz oranının bu ay değişip değişmeyeceği, yatırımcılar ve ekonomistler tarafından merakla bekleniyor. Peki, Merkez Bankası toplantısı ne zaman yapılacak? Uzmanlar ne gibi uyarılarda bulunuyor?

MERKEZ BANKASI TOPLANTISI NE ZAMAN?

Merkez Bankası'nın Para Politikası Kurulu (PPK), TCMB Başkanı Fatih Karahan liderliğinde bugün toplanacak ve faiz kararı için bir araya gelecek.

MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI HANGİ SAATTE AÇIKLANACAK?

ABD’deki Jackson Hole toplantısına katılacak olan TCMB Başkanı Karahan’ın programı nedeniyle faiz kararı bugün saat 14.00’te duyurulacak. Ekonomistler, karar öncesinde tahminlerini paylaşmayı sürdürüyor.

TEMMUZ AYI POLİTİKA FAİZİ NE KADARDI?

Geçtiğimiz ay düzenlenen Para Politikası Kurulu toplantısında, politika faizi yüzde 50 seviyesinde sabit bırakılmıştı.

EKONOMİST BATUHAN TUFANER'İN FAİZ ÖNGÖRÜSÜ

Mynet’e açıklamalarda bulunan Ekonomist Batuhan Tufaner, Merkez Bankası’nın bu ay da politika faizini sabit tutmasını beklediğini söyledi. Tufaner, en erken Eylül ayında bir faiz indirimi yapılabileceğini belirterek, "Faizi erken düşürmek enflasyonu artırır, ancak yükseltmek ise birçok şirketi zor duruma sokabilir," ifadelerini kullandı. Ayrıca, Türkiye'nin büyüme oranlarının beklentilerin altında kaldığını da vurguladı.

FED'İN KARARI TÜRKİYE'Yİ ETKİLEYEBİLİR Mİ?

Tufaner, Eylül ayında Merkez Bankası’nın faiz indirimi yapabileceğini, bu tahminini ABD Merkez Bankası (Fed) ile ilişkilendirdiğini belirtti. Eylül ayında Fed’in faiz indirme ihtimalinin arttığını söyleyen Tufaner, "ABD’de son enflasyon verileri yüzde 3’ün altına indi, bu da Fed’in faiz indirimi yapma olasılığını artırıyor. Küresel piyasalar Fed’in kararından etkileneceği için, Türkiye’de de Eylül ayında faiz indirimi gerçekleşebilir," dedi.

MERKEZ BANKASI’NIN ENFLASYON TAHMİNİ TARTIŞMALARA NEDEN OLDU

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, 3. Enflasyon Raporu’nda yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 38’de sabit tuttu. Bu durum, emekli ve memur zamları konusunda endişelere yol açtı. Tufaner, bu tahmini iyimser bulduğunu belirterek, "Yıl sonu enflasyonunun yüzde 42-43 seviyelerine yaklaşacağını öngörüyorum," dedi.

KREDİ KARTLARINA YENİ DÜZENLEME BEKLENMİYOR

Kredi kartlarına getirilen düzenlemeler sonrası Tufaner, kredi kartı kullanımında yeni bir düzenleme beklenmediğini ifade etti. "Enflasyonu kontrol altına almak için kredi kartı limitleri ve faiz oranları artırıldı. Bu nedenle kart kullanım ücretleri de yükseltiliyor ki, kullanım azalsın," diye ekledi. Olası yeni düzenlemeler için ise açıklanacak verilerin takip edilmesi gerektiğini vurguladı.

POLİTİKA FAİZİ BEKLENTİLERİ

TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre, politika faizine ilişkin cari ay sonu beklentisi yüzde 50 olarak şekillenirken, 3 ay sonrası için beklenti yüzde 48.10’a geriledi. 12 ay sonrası için politika faizi beklentisi ise yüzde 34.57’den yüzde 33.30’a düştü.

İSLAM MEMİŞ’TEN DOLAR VE ALTIN PİYASASI TAHMİNİ: FAİZ İNDİRİMİ VE YIL SONU REKORLARI BEKLENİYOR

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, bu hafta dolar ve altının nasıl bir seyir izleyeceği konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Merkez Bankası’nın faiz politikaları ve döviz kurları üzerine öngörülerde bulunan Memiş, yatırımcılara önemli ipuçları verdi.

islam memiş merkez bankası faiz kararı