Altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş'ten kritik uyarılar!
Ekonomideki dalgalanmalar sürerken vatandaşın aklındaki sorular artıyor. Altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş'ten kritik uyarılar yaptı.
Yatırım için doğru olan ne? Yatırımcının güvenli limanı altındaki düşüş devam edecek mi yoksa kapıda bir sürpriz mi bekliyor? Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, tüm merak edilenleri yanıtladı.
Memiş'in Haber Global'den Ilgaz Seda Özoğlu'nun sorularına verdiği yanıt şöyle:
Son dönemde insanların kendi aralarında "sence gram mı almalıyım, cumhuriyet mi? çeyrek mi, yarım mı? hangisi daha karlı?" diye konuştuklarını duyuyorum. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Sizce "yatırım için karlı altın" diye bir şey var mı?
Halkın finansal okur yazarlığının ne kadar düşük bir seviyede olduğunu gösteriyor bu aslında. Darphane Genel Müdürlüğünün basmış olduğu çeyrek altın, yarım altın, tam altın ve cumhuriyet altını hep 22 ayardır. Değişen hiçbir şey yok yani. Görüntüsü fiyatını etkilemiyor yani.
24 ayar gram altınlar da rafineler tarafından üretilen altın çeşididir. 24 ayarı sadece rafineler üretiyor, darphane üretmiyor. Dolayısıyla burada herhangi bir farklılık yok.
Ancak kişinin kendine öz, kültürel açıdan problemi var. Kişi mesela cumhuriyet altını biriktiriyorsa, yanındakine cumhuriyet altını tavsiye ediyor. Yani kendisi ne yapıyorsa, aynısını tavsiye ediyor.
Bu kişinin alışkanlığıyla alakalı bir şeydir. Mesela "Ben cumhuriyet alıyorum, sen de cumhuriyet al" diyor. Bunlar magazinsel şeylerdir. Fiyatları etkileyecek bir şey değildir.
YARIM GRAM PİYASADAN KALKTI MI?
Evet, 0.25 gram ve yarım gramın üretimi durduruldu. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından bir genelge yayımlandı ve artık üretimleri yok. Ancak elinde olan vatandaşlar bozdurabiliyor. Bunda problem yok. Ama üretimi yasak.
Bize de tuhaf geldi, hiçbir manası yok. Bana saçma geliyor. 0.25 gram ile 0.50 gramın üretiminin yasaklanmasının Türkiye ekonomisine hiçbir katkısı olmayacaktı
Bu altınları kim alıyor? 1 gramı alamayan vatandaşlar alıyor. Düğünde, nişanda, özel günlerde kullanıyorlar.
E altının gramı malum. Kim 1gram altın alabilecek bugünkü ekonomik koşullarda? En azından 0.25 alıyorlardı ve altın kültürü devam ediyordu.
Bu karar altın kültürünü yavaş yavaş bitiriyor, takı kültürünü ortadan kaldırıyor. Onlara göre sistematik bir uygulama ama yeni dünya düzeni gibi bir olay olarak okuyabiliriz bunu. Bu düzende 1 sene sonra 1 gram altını yasaklarsınız.
Böyle insanlar yavaş yavaş önce kültürden uzaklaşır. Sonra altın alımından uzaklaşır. Son dört yıldır "Fiziki altın sahibi olan son nesil biziz" diye boşuna demiyordum.
Bugünkü kota uygulaması, ithalat yasakları, üretim yasakları bunu gösteriyor. Sayın Şimşek ve Erdoğan bugünlerde yastık altındaki altınlara atıfta bulunarak başarısız olduklarını iddia ediyorlar ama bu tür hamlelerle insan korkuyor. Güven gidiyor.
Güvenin gittiği yerde insan daha çok fiziki altına yönleniyor. Dolayısıyla bu tür hamleler ekonomiye aslında katkı değil, zarar veriyor.
BANKADAN ALTIN ALINIR MI?
Her geçen gün altını saklama koşullarıyla alakalı sorunlar yaşanıyor. Hırsızlığa karşı, deprem korkusuna karşı insanlar fiziki altından uzaklaşıyor. Bunun arkasına sığınıp da fiziki altından uzaklaşmak çok doğru bir karar değil aslında
Bankadan kasa kiralayabilirsiniz, kolunuza en azından bir 50 gramlık bilezik takabilirsiniz. Bunlar yapılabilir çünkü insanları sisteme dahil ediyor ama sistem de insanları istismar ediyor.
Siz şimdi ekonomiye katkısı olsun diye çeşitli nedenlerden dolayı bankadan altın alımı yapıyorsunuz, yarın öbür gün ihtiyacınız var bozduracaksınız, 80 TL'lik alım satım makas aralığı istismar değil midir? Yani vatandaşın zararına olan bir şey değil midir? Bu çok yanlış bir politika. Ekonomi yönetiminde iletişim problemi var. Yanlış politikalar var. Sayın Cumhurbaşkanı da itiraf etti, "Biz kurumlara gereken desteği verdik ama başarısız olduk" dedi. Olursunuz çünkü politika iyi değil.
ALTIN YÜKSELİR Mİ, DÜŞER Mİ?
Bu hafta toparlanma, önümüzdeki hafta tekrar düşüş baskısı devam eder.