500 TL banknot mu geliyor? Merkez Bankası Başkanı Karahan'dan sinyal

Enflasyonun artışı, piyasada daha büyük banknotlara olan ihtiyacı önemli ölçüde artırdı. 500 TL'lik banknotun çıkması için teknik çalışmalar devam ederken, 100 TL'lik banknotlar artık yeterli gelmiyor.

Mert Sagit Mert Sagit
500 TL banknot mu geliyor? Merkez Bankası Başkanı Karahan'dan sinyal

Enflasyonun artışı, piyasada daha büyük banknotlara olan ihtiyacı önemli ölçüde artırdı. 500 TL'lik banknotun çıkması için teknik çalışmalar devam ederken, 100 TL'lik banknotlar artık yeterli gelmiyor. 100 TL'lik banknotların dolaşımdaki oranı tarihi düşük seviyelere gerilerken, 200 TL'lik banknotların kullanımı rekor düzeye ulaştı. 2004 yılında, en yüksek değerdeki banknotların dolaşımdaki payı yüzde 85'e kadar çıkmıştı.

En büyük iki banknot olan 100 ve 200 TL’nin piyasadaki payı yüzde 95’e çıkarken, 50 liralık banknotların payı yüzde 3, 20 ve 10 liralık banknotların payı ise yüzde 1 seviyelerine indi. Enflasyon karşısında büyük banknotlara olan talebin artması, Türkiye’de para arzını ve nakit dolaşımını yeniden şekillendiriyor. Merkez Bankası'nın atacağı adımlar ve yeni banknotlar, piyasada önemli değişikliklere yol açacak gibi görünüyor.

500 TL ÇIKACAK MI?

Yükselen enflasyon, piyasada büyük paraların kullanımını artırdı. Sık sık 500 ve 1000 TL’lik banknot basılmasına yönelik talepler gündeme gelirken, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, “Üst banknota ihtiyaç olup olmadığı teknik analizler sonucunda ortaya çıkıyor, bu konuda birimlerimiz çalışıyor” dedi. Karahan, “Bir karar verildiğinde, kamuoyuyla şeffaflık çerçevesinde paylaşılacaktır” diyerek yeni bir banknot için ilk kez yeşil ışık yaktı.

500 tl