YÖK açıkladı.: Üniversiteler 3 kategoriye ayrılıyor

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, üniversiteleri 3 kategoriye ayrılacağını açıkladı. Yeni dönemin ayrıntılarını anlatan Özvar, üniversitelerin "dünya çapında başarı seviyesi", "bölgesel kalkınma misyonu" ve "Türkiye'nin öncelikli alanları" olarak sınıflandırılacağını söyledi.

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, 208 üniversiteyle ilgili 3 kategori döneminin yolda olduğu bilgisini paylaştı.

Yeni dönemin ayrıntılarını anlatan Özvar, 208 üniversitenin "dünya çapında başarı seviyesi", "bölgesel kalkınma misyonu" ve "Türkiye'nin öncelikli alanları" olmak üzere 3 kategoriye ayrılacağını ifade etti.

208 üniversiteyi birbirinden farklılaştırma gayesi içindeyiz. Farklılaşmaktan kasıt da hem kendi içinde hem uluslararası alanda rekabet gücünü artırmak istiyoruz. Rekabetin farklılaşmayla birlikte geleceğini ve kalitede daha da iyileşmenin olacağını öngörüyoruz.

Milliyet Gazetesi'ne konuşan Özvar, üniversitelerin 3 kategori çerçevesinde nasıl farklılaştırılacağını anlattı.

Üniversiteleri 3 kategori çerçevesinde farklılaştıracağız. Bunlar; ilk grupta A1-A2-A3 (dünya çapındaki başarı sıralarına göre bir gruplandırma) seviyelerindeki araştırma üniversiteleri (20+3 yani 20 devlet 3 vakıf üniversitesi); ikinci grupta bölgesel kalkınma misyonu verdiğimiz üniversiteler (bal, fındık, tuz, tekstil gibi her türlü üründe öne çıkan bölge ve potansiyel taşıyan üniversiteler belirlendi); üçüncü grupta da Türkiye’nin öncelikli alanlarında (11. Kalkınma Planı’nda yer alan yapay zekâ, gıda güvenliği, bilişim, siber güvenlik gibi alanlar) yetkinlik sahibi üniversiteler var.

 Özvar, düzenlemenin araştırma üniversitelerini de kapsadığını kaydetti.

Araştırma üniversitelerinin ilk kez mevzuatta karşılığı var. Hukuki alt yapısını sağladık. Bunlara, hazineden ciddi kaynak ayrılıyor. Akademik üretkenliklerine bağlı olarak sadece araştırma üniversitelerine devredilmek üzere hazineden fon ayırmış durumdayız. Aynı şeyi bölgesel kalkınma misyonu taşıyan üniversitelere de veriyoruz.
YÖK