Üniversite sınavı öncesi öğrenciler nasıl beslenmeli? Kahve ve çaya dikkat! Uzmanından öneriler geldi
Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) 8-9 Haziran'da gerçekleştirilecek. Sınavlara doğru geri sayım heyecanlı bir şekilde devam ederken sınav öncesi adayların beslenmesi ile ilgili uzmanlardan uyarılar geldi. Peki bu süreçte neler tüketilmeli? Hangi besinlerden uzak durulmalı? İşte detaylar...
Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS), Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezince (ÖSYM) 8-9 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilecek. Sınavlara kısa bir süre kala öğrenciler ve velilerinde heyecan artmış durumda.
ÖSYM'den yapılan açıklamaya göre, 8 Haziran Cumartesi 10.15'te başlayacak Temel Yeterlilik Testi'ne (TYT) 3 milyon 120 bin 878, 9 Haziran Pazar 10.15'te başlayacak Alan Yeterlilik Testleri'ne (AYT) 2 milyon 19 bin 709 ve aynı gün saat 15.45'te gerçekleşecek son oturum Yabancı Dil Testi'ne (YDT) ise 233 bin 389 aday katılacak.
Üniversite sınavına girecek adaylar son günlere gelinirken beslenmelerine de ayrı bir özen gösteriyor. Güven Çayyolu Cerrahi Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Uzman Diyetisyen Melis Bengisu Demirci, sınav öncesi beslenmeye ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Uzman Diyetisyen Melis Bengisu Demirci, gıda zehirlenmesi riskini artırdığı için kalabalık yerlerde yemek yemekten ve açıkta satılan yiyecekleri tüketmekten uzak durulması gerektiğini vurguladı.
Uzun süren çalışma dönemi sonrasında stresin en yoğun yaşandığı sınav gününde kaygı azaltıcı ve stresi yönetmeyi kolaylaştıracak şekilde beslenmenin sınav başarısını destekleyebileceğini kaydeden Melis Bengisu Demirci, "Sınav gününde stres hormonlarının yoğun olarak salgılanması nedeniyle normalden farklı olarak mide bulantısı, iştahsızlık ve ishal gibi durumlar görülebilir." ifadelerini kullandı.
Demirci, sınav gününün diğer günlerden çok farklı olmadığının düşünülmesi, beslenme rutininin de buna göre düzenlenmesi gerektiğini anlattı.
Sabah erken saatlerde yapılan sınav dolayısıyla bir gece önceden tüketilen yiyeceklerin yan etkilerinin sınav gününe yansıyabileceğini vurgulayan Melis Bengisu Demirci, "Çok yağlı, kızartmalı ya da karbonhidrat içeriği çok yüksek besinler kan şekeri dalgalanmaları yaratabilir. Bunun yerine yeterli ve dengeli beslenmenin tam olarak sağlandığı tüm besin gruplarını içeren bir akşam yemeği tüketilebilir." görüşlerini aktardı.
Sınav öncesi gece uykusunu destekleyici besinler alınmasını öneren Demirci, şunları kaydetti:
"Hem uykuya geçişi hem de sindirimi zorlamaması açısından yatmadan iki saat önce yoğurt, süt ya da kefir tüketilebilir. Besin tüketmek istemeyen adaylar ise rezene papatya ya da melisa gibi bitki çaylarını tercih edebilir. Bu çaylar eğer ilk kez tüketilecekse olası yan etkileri ve alerji ihtimali bilinmediği için tercih edilmemeli. Gece dinlemesi gereken bedeni, tam uyku öncesi sindirimi zor yiyeceklerle yormamak gerekir. Fakat uykudan iki saat önce tüketim bitecek şekilde, rutinlerinde var ise çiğ kuruyemişler veya bir porsiyon taze meyve tercih edilebilir. Sindirimi zor, kızartılmış, bol tuzlu veya şekerli yiyeceklerden kaçınmak gerekir."
KAHVE VE ÇAYA DİKKAT!
Melis Bengisu Demirci, enerji içecekleri ve kahve, çay tüketiminin hem gastrointestinal sistemi olumsuz etkileyebileceğini hem de halihazırda heyecanlı olan çocukların nabzını daha da hızlandırabileceğini belirtti.
Yeterli ve dengeli beslenmenin sağlandığı bir kahvaltının sınav esnasında başarıyı destekleyeceğini vurgulayan Demirci, "İyi bir protein kaynağı olan ve uzun süre tokluk sağlayan yumurta, yoğun tuz içermeyen ve susamayı artırmayacak az tuzlu peynir, konsantrasyon desteği için ceviz gibi yağlı tohumlar, kan şekeri dengesini düzenlemesi için tam buğday ekmek, sindirimi destekleyici lif kaynakları için mevsim sebze ya da meyveleri tüketilebilir." açıklamasında bulundu.