Türkiye ile Fransa arasında okul krizi

Türkiye ile Fransa arasında okul krizi yaşanıyor. MEB'e bağlı olmayan doğrudan Fransa Büyükelçiliği'ne bağlı olan Charles de Gaulle, Pierre Loti Fransız liseleri tartışma konusu oldu. Ulusal Kanal’ın edindiği bilgiye göre bu hafta Fransa’dan Türkiye'ye bir heyet gelecek ve uzlaşma yolu aranacak.

Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı olmayan iki Fransız okulu durumu hakkında Fransa'dan Türkiye'ye heyet gelecek. Ankara'da Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri ile yapılan görüşmede uzlaşma yolu aranacak.

Ankara'daki Charles de Gaulle Lisesi ile İstanbul'daki Pierre Loti Lisesi'nin uygulamaları Türkiye ile Fransa arasında krize yol açtı.

Viyana Sözleşmesi'ne göre Fransız okullarında sadece büyükelçilikte çalışan misyonun çocukları eğitim-öğretim görebiliyor. Bu okullara Türk öğrencilerin kayıt olması ise sözleşme gereği yasak. Ancak Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Türk öğrencilerin de okullarda kayıt edildiğini açıkladı.

Bakan Yusuf Tekin yaptığı açıklamada, "Şu an öğrenci sayısı yüzde 90 oranında Türk vatandaşı." dedi.

10 yıl boyunca Pierre Loti Lisesi'nde görev yapan bir öğretmenin Ulusal Kanal'a verdiği bilgiye göre Fransız okullarındaki öğrencilerin yarısından fazlasının isim ve soyismi Türkçe..

Ankara, Paris'ten Charles de Gaulle ve Pierre Loti Liseleleri için verilen taahhütlere uymasını istiyor.

TÜRKİYE FRANSA'YA REST ÇEKTİ

Bakan Yusuf Tekin, yaptığı açıklamada, "Okula müfettiş gönderiyoruz, 'Türk öğrenci var mı? Bakalım' diye, almıyorlar müfettişimizi. 'Siz bizi denetleyemezsiniz' diyorlar." dedi.

Türkiye de mütekabiliyet esasına göre Fransa'da Türk okulu açmak istiyor. Ancak Fransız yönetimi buna engel oluyor. Konuyla ilgili olarak Bakan Yusuf Tekin, "Biz sizin sömürdüğünüz ülkeler gibi değiliz. Biz bağımsız ve milli bir devletiz." dedi.

FRANSA'DAN HEYET GELİYOR

Fransa'nın Ankara Büyükelçiliği Milli Eğitim Bakanlığı'nın direnci üzerine devreye girdi. Büyükelçilik velilere mektup gönderdi. Ulusal Kanal'ın ulaştığı 12 Temmuz 2024 tarihli mektupta krizin çözülmesi için Fransa'dan bir heyetin Türkiye'ye geleceği belirtildi.

Edinilen bilgiye göre Fransa'dan heyet bu hafta içinde Ankara'da olacak. Heyetin bakanlık yetkilileri ile krizi aşmak için çaba sarfedeceği belirtiliyor.

fransız lisesi fransa milli eğitim bakanlığı