LGS hakkında merak edilen 15 soru
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezî sınava ilişkin merak edilen soruları yanıtladı.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezî sınava ilişkin merak edilen soruları yanıtladı. "LGS Sıkça Sorulan Sorular" da, sınava girerken öğrencilerden istenecek belgeler, sınav yerinin nasıl öğrenileceği, merkezî sınavda oturumlarda hangi derslerin olacağı ve soru dağılımının nasıl yapılacağı gibi konular yer alıyor. İşte LGS hakkında en çok merak edilenler ve yanıtları...
1- MERKEZÎ SINAV BAŞVURU VE UYGULAMA KILAVUZU NEREDE YAYIMLANDI?
- Kılavuz https://www.meb.gov.tr internet adresinde yayımlandı.
2- SINAV NE ZAMAN YAPILACAK?
- Merkezî sınav, 4 Haziran’da yapılacak. Birinci oturum 09.30’da, ikinci oturum 11.30’da uygulanacak.
3- SINAV BAŞVURUSU NEREDEN YAPILACAK, BAŞVURU ÜCRETLİ Mİ?
- Merkezî Sınav başvuruları; yurt dışında e-Okul sistemine kayıtlı olmayan okullarda öğrenim gören öğrenciler ile deprem nedeniyle olağanüstü hal ilan edilen illerde (Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa) kayıtlı öğrenciler hariç, diğer tüm 8’inci sınıf öğrencileri için Bakanlık tarafından yapılacak. Başvurular ücretsiz.
4- DEPREM NEDENİYLE OLAĞANÜSTÜ HAL İLAN EDİLEN İLLERDE KAYITLI ÖĞRENCİLER BAŞVURULARINI NASIL YAPACAK?
- Bu illerde kayıtlı öğrenciler, istemeleri hâlinde diğer illerde sınava girebilecek. Bu durumda olan öğrenciler başvuru döneminde sınava gireceği il ve ilçe tercihini yapabilecek. Deprem nedeniyle olağanüstü hal ilan edilen illerde bulunan öğrencilerden il ve ilçe tercihinde bulunmayanların sınava girecekleri okullar Bakanlık tarafından belirlenecek. Başvurular, 3-13 Nisan tarihleri arasında e-Okul sistemi üzerinden yapılacak.
5- SINAVA TÜM ÖĞRENCİLERİN KATILMA ZORUNLULUĞU VAR MI?
- Hayır, sınava katılma zorunluluğu bulunmuyor.
6- SINAV YERİMİ NASIL ÖĞRENECEĞİM?
- Sınav giriş yerini, salonunu, sıra numarasını 26 Mayıs’ta e-Okul Veli Bilgilendirme Sistemi üzerinden öğrenebilirsiniz.
7- SINAV GİRİŞ BELGESİ NEREDEN ALINACAK?
- Fotoğraflı sınav giriş belgesi okul müdürlükleri tarafından elektronik ortamdan alınıp onaylanarak sınav salonunda hazır bulundurulacak. Öğrenciler herhangi bir işlem yapmayacak.
8- NAKİL OLAN, ZORUNLU ADRES DEĞİŞİKLİĞİ YAPAN YA DA HASTALIK, TAYİN, MEVSİMLİK ÇALIŞMA GİBİ MÜCBİR SEBEPLERDEN BAŞKA İLLERDE BULUNAN ÖĞRENCİLER SINAVA NASIL GİRECEK?
- Bu durumdaki öğrencilerin velileri, öğrencinin durumunu anlatan dilekçe ve belgeler ile sınava girmek istedikleri il ya da ilçe millî eğitim müdürlüklerine 30 Mayıs’a kadar kadar başvuru yapabilir. Dilekçeler sınav öncesinde oluşturulacak Bölge Sınav Yürütme Komisyonları tarafından değerlendirilerek başvurusu uygun görülen öğrencilerin sınava katılmaları sağlanacak.
9- SINAVA GİRERKEN ÖĞRENCİLERDEN İSTENECEK BELGELER NELER?
- Öğrenciler sınava gelirken yanlarında geçerli kimlik belgesini bulundurmak zorunda. Öğrenciler, nüfus müdürlükleri tarafından verilen fotoğraflı, barkodlu - karekodlu geçici kimlik belgesi ya da T.C. kimlik kartı talep belgesi ile sınava alınabilecek.
10- SINAV OTURUMLARI
SINAV SÜRESİ NE KADAR?
- Sınav iki oturumdan oluşuyor. Birinci oturum sözel alan 75 dakika, ikinci oturum sayısal alan 80 dakika olacak.
11 - OTURUMLARDA HANGİ DERSLER YER ALACAK, SORU DAĞILIMI NASIL OLACAK?
- Birinci oturum sözel alanda; Türkçe, T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük, din kültürü ve ahlak bilgisi ile yabancı dil; ikinci oturum sayısal alanda matematik ve fen bilimleri dersleri yer alacak. Soru dağılımı ise;
- Birinci oturum Türkçe 20, T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük 10, din kültürü ve ahlak bilgisi 10 ve yabancı dil 10 soru olmak üzere toplam 50 sorudan oluşuyor. İkinci oturum ise matematik 20, fen bilimleri 20 olmak üzere toplam 40 sorudan oluşacak.
12 - SINAVDA SORU SORULACAK DERSLERE AİT KONU, KAZANIM VE AÇIKLAMALARA NEREDEN ULAŞABİLİRİM?
Sınav, 2022-2023 öğretim yılında 8’inci sınıfın birinci döneminde uygulanan öğretim programları esas alınarak yapılacak. Sınava esas derslere ait konu, kazanım ve açıklamalara http://ttkb.Meb.gov.tr/ adresinden ulaşabilirsiniz.
13 - SINAV SONUÇLARI NE ZAMAN VE NEREDEN İLAN EDİLECEK?
- Merkezî Sınav sonuçları 26 Haziran’da bakanlığın internet adresinden ilan edilecek. Öğrencilere sınav sonuç belgesi posta yoluyla gönderilmeyecek.
14 - SINAV SORULARINA, CEVAP ANAHTARINA VE SINAV SONUÇLARINA NEREDEN VE NASIL İTİRAZ EDİLEBİLİR?
- Sorulara, cevap anahtarlarına ve sonuçlara yapılacak itirazlar, soruların, cevap anahtarlarının ve sonuçların bakanlık internet adresinde yayımlanmasından itibaren en geç 5 takvim günü içinde ÖDSGM resmî internet sayfasında yer alan e-itiraz bölümünden elektronik olarak yapılabilecek. Süresi geçtikten sonra yapılan itirazlar ile öğrencinin T.C. kimlik numarası belirtilmeyen, itirazların incelenmesi için bankalara yatırılacak 30TL’ye ait dekontu olmayan, imza ve adres bilgisi olmayan dilekçeler dikkate alınmayacak.
15- SINAVIN DEĞERLENDİRİLMESİ NASIL YAPILACAKTIR?
- Merkezî Sınavın değerlendirilmesi https://www.meb.gov.tr internet adresinde yayımlanan "Sınav
Başvuru ve Uygulama Kılavuzunun" Sınav Değerlendirilmesi bölümünde açıklanmıştır.