DGS hakkında altın tavsiyeler! DGS sınavına adım adım takip edilecek her şey
DGS sınavı hakkında bilmeniz gereken her şeyi sizin için hazırladık? Üniversite sınavlarından istediğiniz sonucu alamamış olabilirsiniz. Bir sene daha sınava hazırlansam mı, seneye de kazanamazsam ne yaparım dediğiniz olmuştur? Mezuna kalmaktan korkuyorsanız bu haber size iyi gelecek.
Lise hayatınız bitti, gelecek hakkında planlar kurmaya mı başladınız? Üniversite sınavlarından istediğiniz sonucu alamamış olabilir, mezuna kalmaktan korkuyor olabilirsiniz. Seneye de istediğiniz sonucu alamamaktan korkmaktansa, 2 yıllık Meslek Yüksek Okullarına gidip, DGS sınavına hazırlanmayı düşünebilirsiniz.
DGS sınavı, 2 yıllık Meslek Yüksek öğrencilerinin, 4 yıllık fakültelere geçmeleri için girdikleri sınavdır.
DGS SINAVINA NE ZAMAN HAZIRLANMAYA BAŞLAMALIYIM?
DGS sınavına, ikinci sene hazırlanmayı düşünmek yanlış bir karardır. İki sene sizin için göz açıp kapayıncaya kadar kısa bir süre olacak. İlk seneden itibaren günlük soru çözme alışkanlığınızı oturtmanız lazım, çünkü DGS sonuçlarında 0,5 puanın bile çok önemi var.
DGS tercihleri açıklandıktan sonra, göreceğiniz tablo üniversiteler arasında fazla puan farkı olmadığı, 0,5 veya 1 puan farkı ile istediğiniz üniversiteden çok uzak yerlere gidebileceğiniz olacaktır.
DGS TERCİHLERİNİ NEYE GÖRE YAPMAYALIM?
DGS tercihleri yaparken, bilgisayar karşısında çok heyecanlı anlar başlamıştır.
DGS tercihleri ile istemediğiniz bir yere giderseniz okulu bırakıp bir sene daha hazırlanmaya karar verdiğinizde, diploma notunuzdan gelen puanın, bir sene geçerli olmakla birlikte seneye yarıya inecektir. Unutmayın ki DGS tercihlerinde 0,5 puanın çok önemi var!
DGS sonuçlarından istediğiniz puanı aldınız ve artık tercih zamanı mı geldi?
İlk önce yapmanız gereken gitmek istediğiniz bölümleri ve üniversiteleri araştırıp, geçen sene kaç puan ile kapattığına bakmak. Çünkü DGS puanları fazla değişmez, geçen sene kaç puan ile kapatmış ise bu sene o bölüm ve üniversitenin puanında en fazla 3 - 5 puan oynamaya olacaktır.
DGS SINAVINDA KAT SAYI SİSTEMİ SİSTEMİ NEDİR?
DGS sınavında kat sayı sistemi, KPSS sınavında olduğu gibi geçen sene yaptığınız netlerle bu sene aynı netleri çıkarsanız da, aynı sonucu alamazsanız. Örnek verecek olursak:
Matematikte sorularından 5.soru, sınava girenler için basit olabilir ve o sorunun getirdiği puan değeri az sayılır. Ama Matematikten 10.soruyu da yapan kişi sayısı az olursa, 10.sorunun size getireceği puan değeri, 5.sorudan fazla olacaktır.
DGS sınavını okuduğunuz ve tercih edeceğiniz bölüme göre doldurmanız size zaman kazandıracak. Örnek vermek gerekirse, sayısal bir bölüm okudunuz, bir tane matematik neti size getireceği net puan: (2.905) olurken, sözelden yaptığınız doğruların getireceği puan değeri: (0.584) olacaktır.
DGS katsayı sistemi, sözel ve sayısal olmanız durumunda, tam tersi durum gösterecektir. DGS sınavında 4 yanlış 1 doğruyu götürmektedir. DGS sınavında yapamadığınız soruları sallarken iyi düşününüz, çünkü tercih yaparken 1 puan bile size yardımcı olacak.
DGS TERCİHLERİNİ NEYE GÖRE YAPMAYALIM?
DGS sonuçları açıklandığında, istediğiniz puandan yüksek puan almış olabilirsiniz ve artık tercih yapma zamanı gelmiştir. ÖSYM'nin tercih robotundan faydalanabilirsiniz. Tercih yaparken, gitmek istediğiniz üniversitenin hazırlık sınıfı var mı yok mu diye kontrol etmeyi unutmayın!
DGS ile istediğiniz bir üniversiteye başladınız, kaçıncı sınıftan başlarım, okul kaç senede biter diye düşünürken, üniversite sizi hazırlık sınıfına da atabilir. Tercih yaparken hazırlık olup olmadığını kontrol etmeyi unutmayın!
DGS ile yerleştiğiniz üniversitede hazırlık sınıfına gidersem bir şey olmaz hem İngilizce öğrenmiş olurum derseniz, Şimdiden İngilizce çalışmaya başlayın.
Hazırlıktan başladınız ve Çan Sistemi varsa unutmayın ki hazırlık sınıfında, arkadaşlarınız Fen Lisesi, Sosyal Bilimler Lisesi gibi başarılı liselerden gelecek ve İngilizce temelleri iyi olacak kişilerdir.
DGS tercihlerinde, dikkat etmeniz gereken Çan Sisteminden başka bir diğer konu, üniversitenin geçme notu kaç olup olmadığı ve mezuniyette ne kadar puan istediğidir.
Örnek vermek gerekirse; Gıda Mühendisliği X üniversitesinde derslerin geçme notu 45 iken, Y üniversitesinde o derslerin geçme notu 60 olabilir.
DGS İLE KAÇINCI SENEDEN BAŞLARIM?
DGS sınavıyla üniversite tercih yaparken dikkat etmeniz çok önemli konulardan birisi, Meslek Yüksek Okulunda aldığınız dersin kredisidir.
Meslek Yüksek Okulunda aldığınız X dersinin kredisi 1.80 iken, gittiğiniz fakültede de o dersin kredisi karşınıza 2.00 olarak çıkabilir. Bu durumda fakülte, Meslek Yüksek Okulunda aldığınız dersi, görmemezlikten gelip yeniden almanızı isteyecek.
DGS SINAVINA NE KADAR GİREBİLİR?
Meslek Yüksek Okulu mezunu oldunuz ve DGS sınavına kaç hakkım var diye mi merak ediyorsunuz?
DGS sınavına en fazla 2 kere veya en fazla 4 kere girebilirsin dedikoduları internet üzerinde her sene dönmektedir.
DGS sınavı senede bir kere yapılmaktadır ve DGS sınavına istediğiniz her sene girebilirsiniz DGS ile yerleşmiş olsanız bile!
DGS SINAVI İLE OKURKEN BAŞKA ÜNİVERSİTE OKUYABİLİR MİYİM?
DGS sınavı ile bir üniversiteye yerleşirseniz, DGS'ye girme hakkınız yanmıyor. Ama DGS ile yerleştiğiniz bölümü okurken, DGS sınavına girip başka üniversite okuyamazsınız. ÖSYM aynı zaman içinde iki örgün üniversite okuma hakkını sunmuyor.
DGS ile kazandığınız bölümü okurken, AÖF'den size tanınan bölümleri açıköğretimden okuyabilirsiniz. Açıköğretim'den ikinci üniversite okumak için sınava girmenize gerek yok. Tek yapmanız gereken ikinci üniversite hakkı tanıyan üniversitelerin sayfalarını takip etmek olacaktır.
DGS İLE KAÇINCI SENEDEN BAŞLAYACAĞINIZ SİZE KALDI
DGS ile kazandığınız üniversitede, kaçıncı seneden başlayacağınız tamamen sizin doğru tercihlerinize bakıyor.
Bu haber size umarım faydalı olmuştur. DGS sınavına az zaman kaldı. Hepiniz için heyecanlı saatler. DGS sınavına girerken, su götürmeyi unutmayın. Hava çok sıcak olacak...