“Yabancı basında çıkan istatistikler gerçek dışı ve yalandır”

İran Yargı Erki Sözcüsü Mesut Setayeşi, Ulusal Kanal İran Temsilcisi Gürkan Demir'e konuştu. Ulusal Kanal'a özel açıklamalarda bulunan Setayeşi, henüz bu süreçte herhangi bir eylemci hakkında kesinleşmiş hüküm bulunmadığını ifade ederek, "herkes yaptığı eylemden mesul tutulacak" dedi.

Gürkan Demir Gürkan Demir
“Yabancı basında çıkan istatistikler gerçek dışı ve yalandır”

İran Yargı Erki Sözcüsü Mesut Setayeşi, Atlantik basınında çıkan “İran’da 15 bin kişi için idam kararı” haberlerinin gerçeği yansıtmadığını söyledi. Henüz bu süreçte herhangi bir eylemci hakkında kesinleşmiş hüküm bulunmadığını ifade eden Setayeşi, herkesin yaptığı eylemden mesul tutulacağını belirtti.

YARGI ERKİ SÖZCÜSÜ ULUSAL KANAL'A KONUŞTU

İran Yargı Erki Sözcüsü Mesut Setayeşi, şiddet gösterilerine katılanların yargılamalarına dair Ulusal Kanal’a özel değerlendirmeler yaptı. “Ülkede kargaşa çıkaranlarla ilgilenmek, yasal standartlara uygun olarak ve yetkili mahkemelerdeki formaliteler ve ilgili prosedürlerden sonra yapılacaktır” diyen Setayeşi, “Yargı Erki, yasal düzenlemelere göre, vatandaşların kamu güvenliğini bozan, devlete ait veya kamu ve özel varlıklara zarar veren, kasten cinayet işleyen ve hasar oluşturan kişiler hakkında caydırıcı ve öğretici bir eylemde bulunmakla görevlidir. Elbette kişilere ve işledikleri suçlara göre alınan kararlar ve yapılan işlemler farklıdır. Bu nedenle suçların unvanlarındaki farklılık açısından sanıkların tümü hakkında genel bir hüküm ifade edilemez” ifadelerin kullandı.

“HENÜZ KESİNLEŞMİŞ MAHKEME KARARLARI YOK”

Bu dönemde kargaşa çıkaranlar aleyhine verilen bir mahkeme kararının henüz kesinleşmediğini belirten Setayeşi, “Verilen kararların sayısı veya türüne ilişkin yabancı basında yer alan tüm istatistikler gerçek dışı ve yanlıştır. Çünkü şu ana kadar, ilgili davalar ya soruşturmanın ardından bir kararla sonuçlanmadı ya da verilen kararlar kesinleşmedi” dedi.

Hiçbir hükümetin, halkın kamu güvenliğinin düzeninin kargaşa çıkaranlar tarafından bozulmasına izin vermediğini ifade eden Yargı Erki Sözcüsü, “Ancak bu dönemde İslam Cumhuriyeti, tam bir basiret ve itidal ile milletin düşmanlarından herhangi bir bahaneyi almaya çalıştı. Çünkü düşman ve yabancı medyanın gerçekleri çarpıtarak insanları öldürmeye ve yaptıklarını İslam düzenine mal etmeye çalıştığı doğru anlamıştı” açıklaması yaptı.

Halkın genel talebinin güvenliği ihlal edenlere sert davranılması olduğunu söyleyen Setayeşi, “Ancak, Yargı Erki, sanıkların yasal süreçlerini dikkatle gözetleyerek, suçlarının mahkemede kanıtlandığına göre onlarla ilgilenir. Ayrıca bu dönemde, suçsuz olan veya hafif suçlar işlemiş olan kişiler tespit edilerek serbest bırakılmış veya haklarında uygun ve orantılı bir karar verilmiştir” değerlendirmesinde bulundu.

iran ulusal kanal Gürkan Demir