Virüs bir ülkede daha görüldü: DSÖ duyurdu!

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde ve komşu ülkelerde görülen maymun çiçeği virüsü Afrika kıtasının dışına sıçradı. İsveç'te ilk maymun çiçeği vakası doğrulandı.

Yağmur Biçen Yağmur Biçen
Virüs bir ülkede daha görüldü: DSÖ duyurdu!

İsveç'in, Afrika kıtası dışında doğrulanan ilk M çiçeği vakasını rapor ettiğini belirten Kluge, DSÖ'nün, Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve bazı Afrika ülkelerinde hızla yayılan M çiçeği virüsü nedeniyle, virüsün "uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu" oluşturduğunu dün açıkladığını hatırlattı.

Kluge, İsveçli sağlık yetkililerinin, enfekte bireyin Afrika’da mpox salgını olan bir bölgeyi ziyaret ettiğini bildirdiğini ifade etti.

Enfekte olan kişinin belirtilerine göre tedavi altında olduğunu belirten Kluge, hastanın izolasyonunun sağlandığını ve temaslı takibinin yapıldığını vurguladı. Ayrıca, İsveç sağlık otoritelerinin, genel halk sağlığı açısından tehdidin düşük olmasına rağmen dikkatli olunması gerektiğini belirttiğini ekledi.

HALK SAĞLIĞI ACİL DURUMU

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, M çiçeği virüsünün Afrika ve diğer bölgelerde daha geniş çapta yayılma potansiyeline karşı DSÖ Acil Durum Komitesi'ni dün toplama kararı almıştı.

Toplantının ardından yapılan açıklamada Ghebreyesus, "DSÖ Acil Durum Komitesi bugün toplandı ve bana M çiçeği virüsü durumunun uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu olduğunu tavsiye etti. Bu tavsiyeyi kabul ettim." dedi.

Afrika Birliği de, Afrika kıtasında hızla yayılan M çiçeği virüsüne karşı kıta genelinde halk sağlığı için acil durum ilan edildiğini duyurmuştu.

HEM HAYVANLARDAN HEM İNSANLARDAN BULAŞIYOR

M çiçeği virüsü fareler ve sincaplar gibi kemirgenlerden veya enfekte kişilerden bulaşabiliyor. Virüs, vücut döküntüleriyle doğrudan temas, bu döküntülerin bulaştığı giysiler, çarşaflar, havlular gibi eşyaların kullanılması ve vücut sıvılarıyla temas yoluyla bulaşabiliyor.

İlk belirtiler, virüse maruz kaldıktan sonraki 5 ila 21 gün arasında ortaya çıkabiliyor. Genellikle yüksek ateş, baş ağrısı, sırt ve kas ağrıları, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme, titreme ve ciltte su çiçeğine benzer döküntüler görülebiliyor.

Hastalığın özel bir tedavisi olmamakla birlikte, antiviral ilaçlar kullanılabiliyor. Çoğu vakada hastalık hafif seyrediyor ve hastalar birkaç hafta içinde iyileşiyor.

DSÖ, "maymun çiçeği" olarak bilinen hastalığın adını, 2022 yılında ırkçılık ve ayrımcılık kaygıları nedeniyle "mpox" olarak değiştirdi.

Kaynak: Anadolu Ajansı

maymun çiçeği virüsü isveç