UNICEF: Fransa, çocuk hakları konusunda daha çok yol katetmeli

Dünyaya insan hakları dersi vermeye çalışan Fransa'da binlerce çocuğun hakkı ihlal ediliyor. Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu'nun verilerine göre her yıl 160 bin çocuk cinsel tacize maruz kalıyor, her 5 günde bir çocuk ebeveynlerinden biri tarafından öldürülüyor.

Yoksulluk, istismar ve ölüm... Fransa'da binlerce çocuğun hakkı görmezden geliniyor, ihlal ediliyor.

Fransa'da her yıl 160 bin çocuk cinsel tacize maruz kalıyor, her 5 günde bir çocuk ebeveynlerinden biri tarafından öldürülüyor, her 10 çocuktan biri psikolojik şiddete uğruyor. Veriler Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu'na ait.

Eylül 2022'de yapılan araştırmaya göre ülkede 42 bin 756 çocuğun evsiz olduğu bilgisinin paylaşıldığı raporda, bu çocukların 41 bin 98'inin büyük çoğunluğunun otellere yerleştirildiği ancak bu tür konaklamaların aile yaşamı ve kendileri için uygun olmadığının altı çizildi.

Raporda, her yıl 160 bin çocuğun cinsel tacize maruz kaldığı belirtilerek, her 5 günde bir çocuğun ebeveynlerinden biri tarafından öldürüldüğü, 10 çocuktan birinin psikolojik şiddete uğradığı ifade edildi.

Ayrıca Fransızların yüzde 22'sinin çocukluklarında cinsel ve fiziki şiddete maruz kaldığı belirtildi.

UNICEF tarafından hazırlanan rapor, Çocuk Hakları Komitesine 15 Aralık'ta sunulacak. Raporda, ülkedeki en savunmasız çocukların, yoksullukla mücadele eden, engelli, cinsel taciz mağduru, kurumlara emanet edilmiş, alıkonulmuş veya göçmen durumdakiler olduğu ve en temel haklarını güvence altına alma mücadelesi verdikleri belirtilerek, her 5 çocuktan en az birinin yoksulluk sınırının altında yaşadığı vurgulandı.

2012'den bu yana büyük çoğunluğu Mayotte Adaları'nda, bin 460'ı metropollerde olmak üzere 33 bin 786 çocuğun gözaltına alındığına işaret edilen raporda, sınırlarda keyfi baskıların Uluslararası Çocuk Hakları Sözleşmesi'ne aykırı olduğu vurgulandı.

Kaynak: Anadolu Ajansı

fransa Dünya Çocuk Hakları Günü çocuk hakkı ihlali unicef raporu