Ukrayna'nın Rusya’ya saldırısının arkasındaki psikolojik strateji nedir?

Ukrayna cephesindeki gelişmeler bütün dünyanın dikkatini çekiyor. Ukrayna, Rus topraklarına saldırıyor ancak savaş cephesinde mevzi kaybediyor. Peki Ukrayna bunu neden yapıyor? İşte ayrıntılar...

Ukrayna'nın Rusya’ya saldırısının arkasındaki psikolojik strateji nedir?

Ukrayna güneyde Herson’dan kuzeyde Lugansk’a kadar olan cepheyi Belgorod ve Kursk’a yaptığı saldırılarla kuzeye doğru uzattı. Ancak Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski tarafından onaylanan operasyon Ukrayna’ya pahalıya mâl oldu.

Çok sayıda askerini Kursk’ta kaybeden Ukrayna’nın Batı’dan aldığı silahlar da yine burada Rusya Ordusu tarafından imha ediliyor. Ayrıca Ukrayna güneyden kuzeye güç kaydırdığından Rusya’nın güneydeki ilerleyişi hız kazandı.

Peki Ukrayna Rusya topraklarına neden saldırdı?

İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Özgür Tör Kursk saldırısının psikolojik hedefine dikkat çekti:

"Kursk saldırısıyla ben daha çok fiziki anlamdan çok yani bir toprak ele geçirme ve kalmaktan çok aslında bir başka hedefin olduğunu düşünüyorum. Bunlardan bir tanesi Rus iç kamuoyuna Putin'i biraz zor durumu bırakmak, yani “bakın sırlarımızı koruyamıyor” diye bir imaj çizdirmek için yapılması."

Tör aynı zamanda bu harekât ile Zelenski’nin Batı’ya da başarılı gözükmeye çalıştığını söyledi:

"Bir de özellikle yurt dışından gelen silahlar Amerika Birleşik Devletleri başta olmak üzere İngiltere diğer ülke Almanya, Avrupa ülkelerinden gelen silah sistem. Ve yabancı profesyonel askerler var, yani yabancı menşeli askerler var. Bunların da devamı gelsin diye. Yani “Bakın burada cephede aslında biz yeniyoruz” imajı vermek için yani harekatın fiziki yönden çok psikolojik harekatı olan katkısı var."

 Dr. Özgür Tör, savaşlarda başarıların belirleyici olduğunun altını çizdi. Eğer Rusya güneyde ilerlemeye devam ederse o halde Kursk saldırısının Ukrayna’nın hanesine bir başarısızlık olarak kaydedileceğini söyledi.

"Eğer güneyde Rusya ilerlerse, sınır hattı gibi değerlendirdiği doğal sınır anlamında söylüyorum, ülke sınır anlamında söylüyorum, Dinyeper hattına kadar ilerleyebilirse ki bu çatı yer dedikleri aslında. Kar yarığı gibi eskiden kalan değerlendirme, o hattı geçebilirse Rusya Harkov’a aşağısındaki hakim araziyi ele geçirip taarruz avantajı sağlıyor. Şu an oralarda muharebeler devam ediyor. Eğer bu dediğimiz gibi olursa yani bu Kursk saldırısı çok hatalı bir saldırı olarak tarih sahnesine geçecektir. Tarih hep başarıları kabul eder yani yenilenlerin “İşte bunu düşünmüştük. Şunu yapmıştık” diye kabul etmez."

Kaynak: Ulusal Kanal Haber Merkezi

rusya Ukrayna