Twitter Dosyaları: Büyük Medya Dolandırıcılığı | Hamilton-68 operasyonu ve Twitter'ın tartışmalı hamleleri
Elon Musk'ın Twitter'ı satın aldıktan sonra başlattığı Twitter Dosyaları serisinin yenisi yayınlandı. Son yayınlanan ifşada Rus yanılsaması yaratmak üzerine kurgulanan Hamilton-68 operasyonunda sosyal medya devi Twitter’in “tartışmalı” hamleleri ele alındı.
Elon Musk, Twitter'ı satın aldıktan sonra, önceki yönetimin çalışmalarını kamuoyuyla paylaşmaya başladı. Musk, Twitter Dosyaları denilen bu ifşalarının bir yenisini daha yayınladı.
Araştırmacı gazeteci Matt Taibbi tarafından yayımlanan "Twitter Dosyaları" ifşasında, Rus yanılsaması yaratmak üzerine kurgulanan Hamilton-68 operasyonunda sosyal medya devi Twitter’in “tartışmalı” hamleleri ele alınıyor.
Hamilton 68, Rus kaynaklı hesapların ve botların hashtag kampanyalarıyla Rus propagandası yaptığını iddia eden hikâyelerin kaynağı olarak gösterilen bir analiz sitesidir. Başında FBI‘da karşı istihbaratta çalışan bir yetkili (Clint Watts) bulunmaktadır ve Yönetim Kurulu Demokratlardan oluşan Alliance For Securing Democracy (ASD) şirketi tarafından finanse edilmektedir.
İfşa serisinde öncelikle ana akım yazılı ve dijital medyada haber kaynağı olarak takip edilen ve atıf yapılan Hamilton 68 sitesinin, sağ eğilimli muhafazakâr hesapları Rus botu ve destekçisi olarak işaretlediği açıklanıyor.
• Doğası gereği sağ kesim muhafazakârların içeriklerini Rus botu ve Rus propaganda aracı olarak lanse eden Hamilton 68, kurduğu oyun ile 600 sağ eğilimli hesabı Rus yanlısı olarak işaret ediyor.
• Twitter tarafından kapatılan bu hesapların kaynağı kullanıcılara Hamilton 68 olarak açıklanıyor.
• MSNBC, Watts, Washington Post, Politico, Mother Jones gibi haber kuruluşlarının yanı sıra doğruluk servisleri ve sosyal medya platformları da yıllarca Rus propagandası yapıldığı iddia edilen haberlerine kaynak olarak Hamilton 68 sitesini gösteriyor.
• Hamilton 68, Florida Okul Saldırısı, Siyahi Seçmen manipülasyonları, Mueller soruşturması, Tulsi Gabbard’ın bot hesaplarca desteklendiği gibi pek çok sarsıcı haberde Rus destekli propaganda haberlerinin kaynağı olarak gösteriliyor. Hatta daha da ileriye gidip Hamilton 68’in Suriye Savaşı’nda Fox ile birlikte propaganda yaptığı haberi yapılıyor.
• Ayrıca Harvard, Princeton, Temple gibi birçok üniversite, Hamilton 68’i Rus propaganda kaynağı gösteren çalışmaları ile akademik skandallara imza atıyor.
• Ancak Twitter Hamilton 68’in sitesini incelediğinde neredeyse hiç Rus propagandası yapan bir hesaba veya bota rastlamıyor. Aksine listenin organik Amerikalı, Kanadalı ve İngiliz hesaplarla dolu olduğunu fark ediyor.
• Twitter yönetiminde bile şaşkınlık yaratan işaretlenmelerde, kanıt olmadan pek çok gerçek hesabın Rus yandaşı olarak etiketlendiği ortaya çıkıyor. Pek çok insan, sözde özgür bir dünyada çevrimiçi olduğunu zannederken, Rusya hakkında tek bir kelime bile paylaşmadan yabancı Rus botu olarak işaretlendiğini öğreniyor.
• Arkasında ASD gibi güçlü bir finans şirketi olan ayrıca kaynak gösterildiği haberlerde ayak izi oldukça büyük olan bir siteyi yalanlamak Twitter için kolay gözükmüyor.