Telegram'ın CEO'su neden gözaltında? Eski CIA analisti Ulusal Kanal'a konuştu

Mesajlaşma uygulaması Telegram’ın kurucusu Rus asıllı Pavel Durov’un Fransa’da neden gözaltına alındı? Batılı istihbarat servisleri Durov’dan ne istiyor? Eski CIA analisti Larry C. Johnson Ulusal Kanal’a konuştu, dikkat çeken açıklamalar yaptı...

Mesajlaşma uygulaması Telegram’ın kurucusu Rus asıllı Pavel Durov’un Fransa’da gözaltına alınmasının yankıları sürüyor.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov konuyla ilgili konuştu. Lavrov, "Durov, açıkça birilerinin tavsiyesi üzerine gözaltına alındı ve Telegram'ın şifreleme kodlarına erişilmesi amacıyla korkunç cezayla tehdit edildi.” ifadelerini kullandı.

Eski CIA analisti Larry C. Johnson da Lavrov ile aynı görüşte. Johnson’a göre Durov’u Fransa hükümeti gözaltına almış olsa da olayın arkasında Amerika Birleşik Devletleri var.

Larry C. Johnson, "Bunu muhtemelen bir eleştirmeni susturmak ya da birini yaptığı şeyden dolayı cezalandırmak için yapıyorlar. Durov’un yaptığı yasadışı değil ama Batılı hükümetler için rahatsız edici. Bu onların Julian Assange'a yaptıklarına benziyor. Dolayısıyla bu Fransa hükümeti tarafından yapılmış çirkin bir eylemdir, ancak bana öyle geliyor ki bunu ABD ile birlikte yapmışlardır." dedi.

Eski CIA analisti, Batı istihbarat örgütlerinin Telegram’ın sahibinden şifreleme kodlarını istediği görüşüne katılmıyor. Johnson’a göre Batılı istihbarat servisleri şifreli mesajlara zaten ulaşabiliyor. Johnson, "Bence arka kapı kavramı biraz saçma olabilir çünkü anladığım kadarıyla (Amerikan) Ulusal Güvenlik Ajansı ve İngiliz Genel İletişim Merkezi GCHQ zaten konuşmalara sızabiliyor ve dinleyebiliyor. Telegram, WhatsApp gibi uygulamalar güvenli olarak tanıtılsa da aslında öyle değiller." dedi.

O halde Batılı istihbarat servisleri Pavel Durov’dan ne istiyor? Larry C. Johnson konuyla ilgili olarak "Hem istihbarat topluluğunun hem de kolluk kuvvetlerinin, hem CIA hem de FBI'ın belirli sosyal medya platformlarına katıldığını görebiliyorum. Yapmak istedikleri şey, bu platformları propaganda aracı olarak kullanmak." dedi.

Eski CIA Analisti Larry C. Johnson, Batılı hükümetlerin haberlerini kontrol ederek insanların ne düşüneceğine karar vermek istediklerini söyledi.

Johnson, "Telegram'la ilgili sorunun bir parçası da, örneğin, İsrail'in Filistin'de yaptığı soykırımla ilgili gerçek hikayeyi anlatıyor olması. Ve biliyorsunuz, sosyal medyanın geri kalanı bunu örtbas etmeyi ve bebekleri öldüren İsrail değil Hamas'mış gibi davranmayı tercih ediyor. Eğer hükümet bunun kontrolünü ele geçirirse, o zaman insanların ne okuduğunu, ne gördüğünü manipüle edebilirler. Ve eğer size bir şey söylenirse buna inanırsınız çünkü bunu sadece internette görmüşsünüzdür." dedi.

Pavel Durov Telegram fransa