TBMM Kulislerinde NATO Gündemi! AK Parti'de Oy Tavrı Nasıl Olacak?
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsveç’in NATO üyeliğine ilişkin protokolü imzaladı. Protokol Meclis'e sevk edildi. Peki, Türkiye Büyük Millet Meclisinde süreç nasıl işleyecek? Siyasi partiler NATO’nun genişlemesi oylamasında nasıl konumlanacak? Meclis kulislerinde neler konuşuluyor?
İsveç’in NATO’ya Katılım Protokolü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanarak TBMM'ye sevk edildi.
Protokolün TBMM'ye sevkinin ardından bir açıklama yapan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Türkiye'nin attığı adımla, İsveç'i çok yakında NATO'ya kabul edeceğimizi umuyorum." dedi.
TBMM Başkanlığı, protokolü önce Dışişleri Komisyonu’na gönderecek. Komisyon onayının ardından metin, TBMM Genel Kurulu’na gelecek.Meclis Genel Kurul'unda yapılacak oylamanın ardından kararın Meclis süreci tamamlanmış olacak.
Siyasi Parti genel başkanlarının grup konuşmalarında gündemde olmasa da, Milletvekillerinin Meclis kulislerindeki gündeminde NATO’nun genişlemesi için yapılacak oylama vardı.
NATO’ya üye ülkelerin neredeyse tamamının İsrail’in yanında konumlandığı bir iklimde Meclis, Filistin’de katliama imza atan İsrail’in mi? Toprakları işgale uğrayan Filistin’in mi yanında konumlanacak?
Oylamada Ak Parti ve CHP milletvekillerinin tavrının sonucu belirleyeceği biliniyor. Ulusal Kanalın ulaştığı Ak Parti Milletvekilleri oylamada kendi iradeleri ile genel kurula gidildiğinde ret oyu vereceklerini ancak bir grup kararı alınmasının durumu değiştirebileceğini dikkat çekiyor.
Cumhur ittifakının ortağı MHP’nin tutumu ise Ak Parti ile benzer. MHP’nin rahatsızlık duysa dahi Finlandiya’da olduğu gibi “İsveç şartlarımızı kabul etti.” diyerek “evet” oyu vereceği belirtiliyor.
Cumhuriyet Halk Partili üst düzey isimlerin görüşü ise NATO’nun genişlemesine onay yönünde. CHP’nin oylamaya ilişkin henüz bir görüşünün olmadığını belirten CHP’li vekiller, NATO’nun genişlemesine evet denilebileceğini belirtti.
Genişlemenin ittifakın bir getirisi olduğunu ve normal olduğunu savunan bir diğer CHP’li milletvekili ise, bu karara direnilirse Türkiye’nin ekonomik darboğaza girebileceğini savundu.
Saadet Partili Milletvekilleri de henüz bir parti kararı alınmış olmasa da İsveç’in NATO üyeliğine ret oyu vereceklerini söylerken, HÜDA-PAR’lı vekiller de oylarının renginin ret olduğunu belirtiyor.
Yeniden Refah Partili vekiller parti kararlarının ve oylarının ret olduğunu açıkça ilan ederken, HEDEP’li milletvekilleri ise konunun gündemlerinde olmadığını ifade etti.
Öte yandan, İyi Parti lideri Meral Akşener ise Partisi’nin İsveç kararını grup konuşmasında ilan edeceğini duyurdu.