Tahran'dan Batı'nın silah iddialarına tepki: 'Asıl destekçi sizsiniz!'

ABD, İngiltere ve Fransa’nın İran’ın Ukrayna’da kullanılmak üzere Rusya’ya silah temin ettiği iddialarına Tahran’dan yalanlama geldi. İran’ın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Said İrevani, bu iddiaların dar görüşlü siyasi planların bir yansıması olduğunu belirtti.

Haber Merkezi Haber Merkezi
Tahran'dan Batı'nın silah iddialarına tepki: 'Asıl destekçi sizsiniz!'

ABD, İngiltere ve Fransa’nın “Uluslararası barış ve güvenliğe yönelik tehditler" başlığıyla yapılan toplantıda İran aleyhinde gündeme taşıdığı iddialara Tahran’dan tepki geldi.

Bu üç ülkenin temsilcileri, İran’ın Ukrayna savaşında kullanılmak üzere Rusya’ya silah sistemleri sağladığını öne sürdü. ABD temsilcisi ek olarak İran’ın terör destekçisi oluğunu iddia etti.

İran’ın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Said İrevani, bu iddialara dair BM Genel Sekreterliğine mektup yazdı. İrevani, söz konusu iddiaların, kendi sisyasi çıkarlarını ilerletmeyi amaçlayan Güvenlik Konseyi'nin daimi üç üyesinin dar görüşlü siyasi planlarının yansıması olduğunu kaydetti.

İrevani, “ABD ve müttefikleri, özellikle ABD tarafından sağlanan Batı silahları ve gelişmiş silahların Ukrayna'daki savaşı uzattığı, sivillere ve sivil altyapıya zarar verdiği gerçeğini inkar edemez.” dedi. İrevani mektubunda, İran’ın uluslararası yükümlülüklerine aykırı olarak silah satışı, ihracatı veya transferine karıştığı yönündeki tüm iddiaların tamamen temelsiz olduğunu belirtti.

ABD’nin “terör destekçiliği” iddialarına da mektubunda yer veren İrevani, “Terörizmin birincil savunucusu ve propagandacısı İran değil, ABD’dir” dedi.

Kaynak: Ulusal Kanal Haber Merkezi

iran abd rusya