Suriye'de Esad’dan genel af kararı

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad ülkedeki kaçak konumdaki suçluların 3, yurt dışındakilerin ise 4 ay içinde teslim olmaları halinde hapis cezasından muaf tutulacağını ilan etti.

Ülkeye dönüşleri kolaylaştırmak ve toplumsal barışı sağlamak için Suriye hükümeti yeni bir af ilan etti. Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad’ın imzaladığı genel af kararnamesi, 21 Aralık 2022 tarihinde yürürlüğe girdi.

Genel af 21 Aralık 2022’den önce işlenen suçları kapsayacak. Yurt içinde kaçak olanlar 3 ay içinde, yurt dışında olanlarla da 4 ay içinde Ulusal Anlaşma Merkezlerine başvurarak genel af hükümlerinden yararlanacak. Genel aftan faydalanacak kişiler hakkında hiçbir tahkikat yürütülmeyecek.

Genel affın kapsamı endişeleri de ortadan kaldıracak nitelikte. Hiçbir tahkikat yapılmayacak olması Türkiye’deki Suriyeliler üzerinde etki yaracağı değerlendiriliyor.

Beşar Esad yönetimi 30 Nisan 2022'de de “bir insan ölümüne yol açanlar hariç” işlenen tüm terör suçlarının affına yönelik bir kararname yayınlamıştı. Af sonrası binlerce kişi Suriye'deki cezaevlerinden tahliye olmuştu.

21 Aralık 2022’de yürürlüğe giren genel af bireylere karşı işlenen suçları kapsamıyor yalnızca devlete karşı işlenen suçları affediliyor. Buda Suriye Ordusu ile karşı karşıya gelen bütün unsurları kapsadığı anlamını taşıyor. Esad yönetimi genel af adımıyla Türkiye’de bulunan Suriyelilerin de sorgusuz sualsiz eve dönüş biletini veriyor.

Suriye Arap Cumhuriyeti Devletinin kendisine karşı işlenen suçları affetmesi PKK/PYD gibi ABD denetimindeki terör örgütlerini ise tedirgin ediyor.

esad suriye göçmen mülteci