Rusya'dan yoksul ülkelere ücretsiz tahıl açıklaması

Rusya’nın tahıl koridoru anlaşmasını askıya almasının ardından Ankara, Moskova ve Kiev arasında diplomasi trafiğini sürdürüyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, krizin çözümü için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştü…

Ukrayna’nın Sivastapol’da Rus gemilerini hedef almasının ardından Rusya, İstanbul’da imzalanan tahıl sevkiyatı anlaşmasını askıya almıştı. Ankara, krizin çözümü için iki ülke arasında yoğun bir diplomasi trafiği yürütüyor.

Savunma ve Dışişleri bakanlıkları arasındaki görüşmeler, liderler düzeyine taşındı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefonda görüştü.

İletişim başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Erdoğan, görüşmede, tahıl sevkiyatına ilişkin İstanbul Mutabakatı'nın uygulanmasıyla ilgili sorunların çözümü için tüm taraflar nezdinde gerekli girişimlerde bulunmayı sürdürdüklerini söyledi.

Erdoğan, tahıl sevkiyatı konusunda çözüm odaklı bir iş birliğini tesis edeceklerine emin olduğunu ifade etti. Krizi yapıcı yaklaşımla çözmeleri durumunda, Rusya ile Ukrayna arasında müzakerelere dönüş yolunda atılacak adımları da teşvik etmiş olacaklarını aktardı.

Öte yandan Rusya, Lübnan'a 25 bin ton buğday ve 10 bin ton yakıt desteği yapacak. Lübnan Kamu İşleri ve Ulaştırma Bakanı Ali Hamiye, Rusya'nın, gıda ve elektrik kriziyle mücadele eden ülkesine 25 bin ton buğday ve 10 bin ton yakıt hibe edeceğini söyledi.

Tahıl anlaşmasını askıya almasının ardından Rusya Tarım Bakanı Dmitri Patruşev, yoksul ülkelere 500 bin ton tahılı ücretsiz sağlayabileceklerini açıklamıştı.

Ukrayna rusya vladimir putin lübnan