Rusya'dan radyasyon tehlikesiyle ilgili açıklama! Zaporijya Nükleer Güç Santrali'nde yangın çıkmıştı

Zaporijya Nükleer Güç Santrali'nin (NGS) soğutma sisteminde çıkan yangınla ilgili Rusya'dan açıklamalar gelmeye devam ediyor. Yapılan son açıklamada, yangının kontrol altında olduğu ve radyasyon tehlikesinin bulunmadığı bildirildi.

Yasin Kerim Aşan Yasin Kerim Aşan
Rusya'dan radyasyon tehlikesiyle ilgili açıklama! Zaporijya Nükleer Güç Santrali'nde yangın çıkmıştı

Ukrayna ordusunun saldırısı nedeniyle Zaporijya Nükleer Güç Santrali'nin (NGS) soğutma sisteminde yangın çıkmıştı.

Zaporijya Nükleer Güç Santrali'n meydana gelen ve büyük paniğe neden olan yangınla ilgili peşpeşe açıklamalar yapılmıştı. Son olarak Rosatom, yangının önemli oranda söndürüldüğünü bildirmişti.

RADYASYON TEHLİKESİYLE İLGİLİ AÇIKLAMA GELDİ

Rusya Federal Çevre, Teknolojik ve Nükleer Denetim Servisi de bölgede yapılan denetimlerin ardından açıklama yaptı.

Ukrayna ordusunun dün insansız hava aracıyla yaptığı saldırı nedeniyle santralin soğutma sisteminde yangın çıktığı kaydedilen açıklamada, "Yangın lokalize edildi, yangının yayılma tehlikesi bulunmuyor." ifadesine yer verildi.

Rusya'dan radyasyon tehlikesiyle ilgili açıklama! Zaporijya Nükleer Güç Santrali'nde yangın çıkmıştı - Resim : 1

Santraldeki güç ünitelerinin "soğuk" durumda olduğuna işaret edilen açıklamada, "Yangın, Zaporijya NGS’nin nükleer ve radyasyon güvenliğini etkilemedi. Radyasyon seviyesi normal düzeyde." bilgisi verildi.

Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom Genel Müdürü Aleksey Likhachev de Rus devlet kanalı Rossiya-24'e yaptığı açıklamada, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansının (UAEA) saldırının kaynağını tespit etmesi ve olayın uluslararası alanda siyasi değerlendirmesini yapması gerektiğini söyledi.

Ukrayna ordusunun santralin güvenliğini tehlikeye attığını vurgulayan Likhachev, "Dün gece Zaporijya santralinde yaşananlar, nükleer santrallerin altyapısını hedef alan, hedefli bir saldırganlığın tamamen farklı bir seviyesidir." dedi.

Likhachev, santralin soğutma sisteminin onarılıp onarılamayacağına yönelik inceleme yapacaklarını kaydetti.

Kaynak: Anadolu Ajansı

rusya Ukrayna Zaporijya Nükleer Santrali