Rusya'dan Herson açıklaması

Rusya Savunma Bakanlığı, Rus güçlerinin Herson kentinden çekilmesine ilişkin manevraların tamamlandığını, böylelikle birliklerin savunma hattının Dinyeper Nehri’nin sol kıyısına alındığını duyurdu. Dinyeper’in Herson kentinin sağ kıyısında Rus güçleri ve mühimmatının kalmadığı kaydedildi.

ABD'DEN UKRAYNA'YA YENİ YARDIM PAKETİ

Kritik ara seçimleri geride bırakan ABD, Ukrayna’ya yeni yardım gönderecek. Kiev’e kritik hava savunma ekipmanları verilecek.

ABD’de 2024 Başkanlık yarışının başladı. Görevde son 2 yılı olan Joe Biden, tepkilere kulaklarını tıkadı. Ekonomisi darda olan ABD halkının Ukrayna yardımlarına tepkisi artarken Biden ekibi harekete geçti. 25’inci askeri yardım paketi hazırlandı.

RUSYA'DAN ABD VE AB'YE MESAJ

Talimatı ABD Başkanı Joe Biden verdi. Açıklamayı ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan yaptı. Paketin tanıtımı Beyaz Saray’da yapıldı. İçeriğinde HAWK hava savunma sistemleri için füzeler ve ABD Avenger Hava Savunma Sistemi'nin olacağı belirtildi. Ukrayna'ya gönderilecek 100 bin obüs top mermisi ise Güney Kore'den satın alınacak.

Sullivan, yardımların tutarı hakkında bilgi vermekten kaçınsa da tahminler 400 milyon dolar harcandığı yönünde. Şubat ayında bu yana harcanan toplam miktar ise 20 milyar dolara yaklaştı.

Sullivan, Rusya'nın Herson'dan çekilmesini ise"tarihi dönüm noktası" olarak nitelendirdi. Bu açıklamaya sonrası Kremlin’den uyarı gecikmedi:

- Bu karar nedeniyle bölgenin statüsü değişmedi. Bu, Rusya Federasyonunun bir bölgesidir. Bu bölge yasalarımızda teyitli ve belirlidir. Burada herhangi bir değişiklik yok ve olamaz.

PESKOV: BÖLGENİN STATÜSÜ DEĞİŞMEDİ,BÖLGE RUSYA'NINDIR

Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov, “Rusya kaybetti” açıklamalarının Batı medyası ile yürütülen konvansiyonel savaşın parçası olduğunu vurguladı.

KREMLİN'DEN MÜZAKERE AÇIKLAMASI

“Müzakere ” çağrılarına da değindi Sözcü Peskov, tahıl konusundaki karşılıklı anlayışın müzakereler için geçerli olmadığını vurguladı:

- Kiev, müzakere istemiyor. Özel askeri operasyon devam ediyor. Ukrayna'daki özel askeri operasyon, hedeflerine ulaşılması halinde sonlandırılabilir. Bu, barış müzakereleri yoluyla da hedeflere ulaşılması halinde olabilir. Bu yol da mümkündür. Ancak bildiğimiz gibi, Ukrayna tarafının aldığı pozisyon nedeniyle barış müzakereleri imkânsızdır.

Rusya Savunma Bakanlığı, Herson’dan tamamen çekildiklerini duyurdu. Rus birlikleri Dinyeper Nehri'nin doğu yakasına geçti. Yeni savunma hattı nehir kıyısına çekildi.

rusya Herson Ukrayna rusya ukrayna donbass