Rusya'dan Gürcistan'a uyarı: ABD 'renkli devrim' hazırlığında

Rusya Dış İstihbarat Servisi, ABD'nin Gürcistan'da Ukrayna benzeri bir darbe girişimi için zemin hazırladığını belirtti. ABD'nin Gürcistan'da "renkli devrim" planları yaptığına dikkat çeken Servis, ABD'nin Gürcistan'ın iktidar partisini seçimlerde hile yapmakla suçlayacağını öne sürdü.

Yağmur Biçen Yağmur Biçen
Rusya'dan Gürcistan'a uyarı: ABD 'renkli devrim' hazırlığında

Rusya Dış İstihbarat Servisi (SVR), ABD'nin Gürcistan'ın bağımsız bir dış politika izleme çabalarından rahatsız olduğu için, sonbaharda yapılacak parlamento seçimleri öncesinde protestoları kışkırtarak Ukrayna tarzı bir darbe planladığını ifade etti. SVR, pazartesi günü yaptığı açıklamada, mevcut istihbarata dayanarak, Beyaz Saray'ın Gürcistan'daki durumu "son derece rahatsız edici" bulduğunu, çünkü ABD'nin 26 Ekim'de yapılması planlanan seçimler öncesinde muhalefeti güçlendirme çabalarına rağmen "Washington destekli muhalefetin dağınık kaldığını" belirtti.

İstihbarat servisine göre, ABD bu durumun Gürcü Rüyası partisinin ulusal çıkarları doğrultusunda bağımsız bir politika izlemesine olanak sağlayacağından endişe ediyor. SVR, ABD'nin bu durumu tersine çevirmek amacıyla Gürcistan yönetimine yönelik baskıyı artırarak, iktidar partisinin milletvekilleri, aile üyeleri ve destekçilerine yaptırımlar uygulamayı planladığını öne sürdü.

‘Seçimlere Hile İddiası’

SVR, ABD'nin Gürcistan'da "renkli bir devrim" hazırlığı içerisinde olduğunu iddia ederek, Batı yanlısı yerel STK'ların seçimleri gözlemlemek için daha fazla gözlemci topladığını ve bu gözlemcilerin Gürcistan iktidar partisini seçimlerde hile yapmakla suçlayacağını belirtti. SVR'nin açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"Tiflis’te planlanan 'Maidan' benzeri protestolarda 'seçim hilesi kanıtlarını' ortaya çıkarmayı, seçim sonuçlarını tanımamayı ve hükümet değişikliği talep etmeyi planlıyorlar. Güvenlik güçleri protestoları bastırmak için güç kullanmaya provoke edilecek. Aynı zamanda Amerikalılar, yetkililerin 'barışçıl göstericilere' karşı 'aşırı' güç kullanımına karşılık olarak 'sert' siyasi ve ekonomik tepkiler üzerinde çalışıyor."

Yabancı Ajanlar Yasası

Gürcistan ile Batı, özellikle ABD arasındaki ilişkiler, Gürcistan'ın "yabancı ajanlar" yasasını kabul etmesinden sonra gerildi. Destekçileri, yasanın medya alanında şeffaflığı artıracağını savunurken, eleştirmenler yasayı, 2012 yılında Rusya'da kabul edilen yasaya benzerliği nedeniyle "Rus yasası" olarak adlandırdı. Her iki yasa da, birçok açıdan 1938 tarihli ABD Yabancı Ajanlar Kayıt Yasası'nı (FARA) örnek alıyor.

ABD Başkanı Joe Biden, bu ayın başında yaptığı açıklamada, "demokrasi karşıtı" olarak nitelendirdiği yasadan dolayı "hayal kırıklığına uğradığını" belirtti. ABD Dışişleri Bakanlığı da "Gürcistan'da demokrasiyi baltalamaktan sorumlu olan ya da suç ortaklığı yapan kişiler ile bu kişilerin aile üyelerine" vize kısıtlamaları getirdiğini açıkladı.

Gürcistan abd renkli devrim