Rusya'dan ABD'nin füze planına sert tepki

ABD'nin Almanya'ya uzun menzilli seyir füzeleri konuşlandıracağı haberine Rusya'dan sert bir yanıt geldi. Rusya Dışişleri Bakanlığı, bu yeni tehdide karşı askeri bir yanıt geliştireceklerini açıkladı.

Yağmur Biçen Yağmur Biçen
Rusya'dan ABD'nin füze planına sert tepki

NATO Zirvesi öncesinde yapılan ABD ve Almanya ortak açıklamasında, 2026'dan itibaren "Tomahawk" uzun menzilli seyir füzelerinin Almanya'ya yerleştirileceği belirtilmişti. Bu hamlenin, ABD'nin NATO'ya olan bağlılığını ve Avrupa'nın caydırıcılığına olan katkısını gösterdiği vurgulandı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin bu planına net bir cevap vererek, "Bu yeni tehdide karşı askeri yanıt geliştireceğiz" ifadelerini kullandı. Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, Rus gazetecilere yaptığı açıklamada, "Tepkimiz sakin ve profesyonel olacak. Askeri yetkililerimiz bu mesaj üzerinde çalışmalarına başladı. Hangi sistemlerden bahsedildiğini detaylı bir şekilde analiz edeceğiz" dedi.

Ryabkov, "Sinirlenmeden, duygulara kapılmadan, öncelikle bu yeni tehdide karşı askeri yanıt geliştireceğiz" ifadelerini ekledi. Tomahawk ve SM-6 füzelerinin kara konuşlu modellerinin konuşlandırılacağına dair bilgi aldıklarını belirten Bakan Yardımcısı, birkaç yıl önce ABD'nin bu sistemleri karada konuşlandırmak üzere uyarlamaya hazırlandığını söylediklerinde haklı çıktıklarını ifade etti. "Amerikalılar o dönemde bunu inkar etmişlerdi, ancak yalanlar ve yanıltıcı girişimler ABD'nin uluslararası arenadaki davranışlarının ayrılmaz bir parçası olmuştur" dedi.

rusya abd tepkisi