Rusya’dan ABD seçimlerine müdahale iddialarına yanıt

Moskova ve Washington arasında yeni bir gerilim kaynağı, ABD seçimleri oldu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yaklaşan seçimlerde Kamala Harris’i desteklediğini açıkladı. Diğer aday Donald Trump ise bu açıklamaya karşı kararsız bir tutum sergiledi.

Haber Merkezi Haber Merkezi
Rusya’dan ABD seçimlerine müdahale iddialarına yanıt

Putin, Kasım ayında yapılacak ABD seçimleri hakkında konuşurken, "Daha önce favori adayımızın Joe Biden olduğunu söylemiştim, ancak o yarıştan çekildi. Destekçilerine Kamala Harris’i desteklemelerini tavsiye etti. Biz de aynı yolu izleyip Harris’i destekleyeceğiz" dedi. Ayrıca, Harris’in gülüşünü övüp "Bu kadar anlamlı ve bulaşıcı bir gülüş, onun işini iyi yaptığını gösteriyor. Belki de Rusya’ya daha fazla yaptırım uygulamaktan kaçınır" diye ekledi.

Bu açıklamalara ilk tepki, ABD Başkan Adayı Donald Trump’tan geldi. Putin’in Harris’e desteğiyle ilgili kafa karışıklığı yaşadığını belirten Trump, "Putin’in bugün Kamala’ya desteğini açıkladığını duydum. Ona teşekkür etmeli miyim, bilmiyorum" dedi. Ardından ekledi: "Bana hakaret mi etti yoksa bana yardımcı mı oluyor, bu konuda kararsızım."

Beyaz Saray Sözcüsü John Kirby de Putin’in bu tür açıklamalardan kaçınması gerektiğini belirterek, “Putin, ABD seçimleri hakkında konuşmaktan vazgeçmeli. Kimseyi bu şekilde desteklememeli” dedi.

ABD seçimleri, Tahran ve Washington arasında da gerilime yol açtı. ABD’nin İran’ın seçimlerine müdahale ettiği iddialarına karşılık, İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, bu suçlamaları kesin bir dille reddetti. Kenani, "ABD yetkilileri, iç sorunlarını başka ülkelere yansıtarak çözemez" şeklinde konuştu. Ayrıca, Washington’un bağımsız ülkelerin içişlerine müdahale etme konusundaki kötü sicilini gizlemeye çalıştığını da vurguladı.

Kaynak: Ulusal Kanal Haber Merkezi

Putin donald trump Kamala Harris