Putin ile ÇKP arasında kritik görüşme: "Çift kutuplu sistemin çökmesinden sonra..."

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Çin Komünist Partisi Merkezi Dış İlişkiler Komisyonu Direktörü Vang Yi ile görüştü. İki ülke ilişkilerinin uluslararası düzeyde önemine işaret edildi. Ticaret hacminin 2024'te 200 milyar dolara ulaşmasını bekledikleri belirtildi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moskova’da Çin Komünist Partisi Dış İlişkiler Komisyonu Ofisi Direktörü Wang Yi’yle bir araya geldi.

Görüşmede Rusya ve Çin arasındaki ilişkilerin, uluslararası alanda da öneme sahip olduğunu vurgulayan Putin, "Çin ile Rusya arasındaki işbirliği, uluslararası durumu istikrara kavuşturmak için son derece önemli.” ifadesini kullandı.

İki ülke arasındaki ticaret hacminin 2024'te 200 milyar dolara ulaşmasını beklediklerini belirten Putin, söz konusu hacmin geçen yıl 185 milyar doları aştığının altını çizdi.

Rusya ile Çin’in, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, BRICS ve Şangay İşbirliği Örgütü nezdinde işbirliğini de sürdürdüğünü anlatan Putin, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in de yakın zamanda Rusya’yı ziyaret etmesini beklediklerini ifade etti.

Çin Komünist Partisi Merkezi Dış İlişkiler Komisyonu Direktörü Vang Yi ise, uluslararası durumun karmaşık olduğuna işaret ederek “Çin-Rusya ilişkileri uluslararası toplumun baskısına göğüs gerdi ve istikrarlı bir şekilde gelişiyor.” dedi.

“Rusya ile birlikte, ülkelerimizin çıkarlarını güvence altına almak için daha da yapıcı bir rol oynamaya yönelik siyasi irade göstermeye, karşılıklı siyasi güveni derinleştirmeye, stratejik işbirliğini ve kapsamlı etkileşimi genişletmeye hazırız.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Anadolu Ajansı

vladimir putin Çin Komünist Partisi Çin Halk Cumhuriyet rusya