Nükleer savaş çıkacak mı? Putin’in Eski Kamu Sözcüsü Ulusal Kanal'a değerlendirdi

Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Sergey Şoygu’nun Tahran temasları gizemini koruyor. Rusya ile İran arasında yapılan görüşmeler için ikili ilişkilerin ele alındığı resmi olarak açıklandı. Ayrıntılara yer verilmedi.

Kıvanç Özdal Kıvanç Özdal

 Putin’in eski kamu sözcüsü ve Siyasi Araştırmalar Enstitüsü Başkanı Sergey Markov Şoygu’nun İran temaslarını Ulusal Kanal’a değerlendirdi.

Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Sergey Şoygu, İran’a gitti.

Şoygu İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, İran Genelkurmay Başkan Bakıri ve Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Ali Ekber Ahmediyan ile görüştü.

Ziyaretin ardından resmi açıklamada ikili ve bölgesel meselelerin ele alındığı belirtildi. Ancak ayrıntı verilmedi.

İran’ın İsrail’i her an vurmasının beklendiği bir dönemde gerçekleşen görüşme dikkat çekti.

Putin’in eski kamu sözcüsü ve Siyasi Araştırmalar Enstitüsü Başkanı Sergey Markov Şoygu’nun İran temaslarını Ulusal Kanal’a değerlendirdi.

Görüşmenin içeriği çok gizli. Ama burada 3 senaryo konuşulmuş olabilir. Birincisi Rusya'nın anlamak istediği en önemli konu İran'ın ne kadar ileri gitmeye hazır olduğu…

Sergey Markov, Rusya’nın nükleer bir savaş ihtimalini gözardı etmediğini belirtti.

- İran ve İsrail arasındaki bu savaş devam ederse diğer ülkeler bu savaşa katılabilir. İsrail nükleer silaha sahip. İsrail’e karşı tüm İslam ülkeleri birleşirse o zaman muhtemelen Avrupa ülkeleri, İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri İsrail’in tamamen yok olmasını engellemek için Ortadoğu'ya müdahale edecektir. Dolayısıyla Rus liderler, nükleer silahların kullanılacağı bir 3. Dünya Savaşı’nın ne kadar olası olduğunu anlamaya çalışıyor.

Rus analist Markov, Şoygu’nun temasları sırasında İran’ın Rusya’dan askeri istihbarat ve askeri donanım istemiş olabileceğini değerlendirdi.

- İsrail'e güçlü bir yanıt vermeye karar veren İran'ın Rusya'dan istediği şeyler elbette öncelikle anti roket füze sistemleri ve uydulardan sağlanan askeri istihbarat.

Sergey Markov, İran ile İsrail arasında olası bir savaşın önlenmesi Rusya’nın arabulucu olabileceğini söyledi. Markov bu konuda Batılılara güven olmayacağının altını çizdi.

Rus analist, Rusya’nın Çin ve Pakistan’ın İran’a yardım edebilmesi için bir tür koridor oluşturabileceğini de ifade etti.

Putin ulusal kanal Nükleer savaş